Zweedse pannenkoek

Zweedse pannenkoeken is een ideaal gerecht om even snel te maken als je geen zin hebt om te koken. Zeker als het zo warm/heet is als de laatste dagen.
Je gaat dan niet voor je lol in de keuken staan. Maar dit recept is snel gemaakt, zeker als de taken verdeeld zijn.
Mijn man heeft de groenten gesneden en ik deed de rest. Weliswaar was dat het warmste gedeelte, maar ach je staat ook geen uren in de hete keuken.

Ik heb twee versies gemaakt: een vegetarische en een met vis zoals het oorspronkelijke recept ook was.
Uiteraard had ik eerst de vegetarische versie gemaakt en daarna de pannenkoek met makreel, zodat de vegetarische ook echt vegetarisch bleef.

De pannenkoeken zijn bij het draaien van de pannenkoek niet heel gebleven, maar dat is eigenlijk ook niet heel erg. Ik gebruikte hiervoor de deksel van de koekenpan. Deksel op de koekenpan en omgedraaid laat je de pannenkoek terug in de koekenpan glijden. Je vraagt je misschien af, waarom geen spatel gebruiken? Om een simpele reden, met een spatel valt de pannenkoek helemaal uit elkaar.

Mijn man vond zijn pannenkoek erg lekker smaken en ik vond de pannenkoek met makreel ook erg lekker. Dit is een recept wat we vaker gaan maken.
Op de foto zie je de makreelversie, maar de vegetarische versie zag er precies zo uit. Het enige verschil was dat ik er nog wat extra geraspte kaas op had gedaan.

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij en notenvrij. Hij is als je hem vegetarisch maakt geschikt voor vegetariërs.

voor 2 personen

Ingrediënten:
2 eieren
½ liter lactosevrije melk (of gewone als je geen lactose-intolerant bent)
200 gram glutenvrije bloem
4 champignons, in stukjes gesneden
2 tomaten, ontpit en in stukjes gesneden
4 bosuitjes, in stukjes gesneden
handjevol gesneden platte peterselie
handjevol gesneden bieslook
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
boter of olie om in te bakken
1 gerookte makreelfilet (als je dit vegetarisch maakt, dan zou je kaas kunnen toevoegen i.p.v. makreel)

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: groenten 6 minuten en per pannenkoek ongeveer 6 minuten: totaal plusminus 12 minuten
Verder nog nodig: koekenpan met deksel, 2 beslagkommen, bord

Bereiding:
Snijd alle groenten en zet deze klaar.
Meng in de beslagkom de melk en glutenvrije bloem.
Voeg de peterselie en bieslook erbij en meng alles goed door elkaar.
Doe er zout en peper bij en roer alles nog een door elkaar en zet het even apart.
Doe wat boter of olie in de koekenpan en roerbak hierin de tomaten, champignons en bosuitjes voor ongeveer 6 minuten op een laag vuurtje.
Ondertussen controleer je de makreel op graten en verwijder je deze.
Breek de makreel in stukjes en zet dit even apart.
Verdeel de groenten in tweeën en zet een van de twee apart.

Bereiding vegetarische versie:
Giet de helft van het beslag over in een andere beslagkom en voeg hierbij de groenten en wat geraspte kaas.
Doe weer wat boter of olie in de pan en giet het beslag met groenten en kaas in de koekenpan.
Bak de pannenkoek op een gemiddeld lage vuur, het mag niet aanbranden.
Zodra het deeg zo beetje hard begint te worden, dan pan je de deksel en zet je die op de koekenpan en draai je de pannenkoek om zodat de andere kant ook kan garen en bruin kan worden.
Dit duurt iets van 1-2 minuten.
Laat de pannenkoek op een bord glijden en klaar is deze pannenkoek.

Bereiding makreelversie:
Voeg de groenten die apart staat toe aan de resterende beslag in de andere beslagkom.
Doe weer wat boter of olie in de pan en bak de makreel 2 minuten en giet het beslag met de groenten in de koekenpan.
Roer alles even goed door elkaar zodat de makreel goed verdeeld is in de pannenkoek.
Bak de pannenkoek op een gemiddeld lage vuur, het mag niet aanbranden.
Zodra het deeg zo beetje hard begint te worden, dan pan je de deksel en zet je die op de koekenpan en draai je de pannenkoek om zodat de andere kant ook kan garen en bruin kan worden.
Dit duurt iets van 1-2 minuten.
Laat de pannenkoek op een bord glijden en klaar is deze pannenkoek.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.