Zweedse kaastaart

Deze week heb ik gekozen voor de Scandinavische keuken, dat wil zeggen de Zweedse, Deense en de Noorse keuken. Van de week hadden jullie al de spitskoolsalade gezien. Vandaag heb ik een Zweedse kaastaart gemaakt. Dit is een vegetarische taart, maar normaal gesproken wordt deze taart geserveerd met plakjes ham. Ik eet geen varkensvlees, maar jullie kunnen dat natuurlijk wel doen. Ik heb er plakjes runderrookvlees bijgenomen. Dat smaakt ook zout.
In het recept staat zout naar smaak, maar ik zou dat weglaten want de belegen of extra belegen kaas is al zout genoeg. Heb je geen lactose-intolerantie, gebruik dan gewone melk. Het recept zelf is erg makkelijk om te maken. De meeste tijd zit hem in het bakken van de taart.

Ingrediënten:
250-300 gram glutenvrij bladerdeeg (Millefoglie van Schar, 3 uur van te voren uit de vriezer halen)
4 eieren
150 ml (soja)melk
300 gram geraspte belegen of extra belegen kaas (of echte Zweedse kaas: Västerbotten kaas)
versgemalen zwarte peper
½ theelepel gerookte paprikapoeder
vleugje nootmuskaat
zout naar smaak
boter of olie om het taartvorm in te smeren
1 ei, losgeklopt om het bladerdeeg in te smeren

Voorbereidingstijd: 5-8 minuten
Bereidingstijd: 35-40 minuten
Verder nog nodig: hoge ronde taartvorm van 20 cm, bakpapier, deegroller, schaal
Oven voorverwarmen: 180 graden

Bereiding:
Leg het bladerdeeg tussen 2 vellen bakpapier en rol het bladerdeeg uit met een deegroller zodat het 2 cm groter is als de taartvorm.
Smeer de taartvorm in met wat boter of olie.
Leg het bladerdeeg in de taartvorm en zet het even apart (laat het bladerdeeg over de rand hangen).
Breek de eieren boven een grote schaal en voeg hierbij de melk.
Klop alles goed los en zorg dat de melk opgenomen is door de eieren.
Voeg de geraspte kaas erbij en de kruiden en meng alles goed door elkaar.
Giet het over in de taartvorm en rol het bladerdeeg op zodat je een rand krijgt (zie linkerfoto).
Zet de taartvorm in een voorverwarmde oven en bak de kaastaart in 35-40 minuten gaar.
Laat de taart 10-15 minuten afkoelen.
Snijd de taart in punten en serveer het eventueel met wat dunne plakjes runderrookvlees of ham.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.