Zweeds schuimgebakje met chocoladesaus

Vandaag heb ik een toetje gemaakt: Zweeds schuimgebakje met chocoladesaus. Om het nog enigszins gezond te houden heb ik er nog wat aardbeien (*) bij gedaan. Ander fruit kan natuurlijk ook. Het is geen moeilijk recept om te maken. Alleen als je de poedersuiker door het eiwit heen mengt, kan je na afloop gelijk je keuken schoonmaken. Tijdens het vermengen van de poedersuiker stuift het overal heen. Hoe voorzichtig je het ook doet. In de saus zit kokosmelk en pure chocolade plus een klein beetje koffielikeur. Het is een heerlijk recept. Wel zoet, maar door de chocoladesaus weer niet te zoet.

(*) Omdat ik reageer op aardbeien (met uitslag), spoel ik de aardbeien altijd eerst flink onder de hete kraan af. De netels (of hoe die dingen ook heten) van de aardbeien zijn dan grotendeels weg. De meeste mensen die op aardbeien reageren kunnen dan gewoon aardbeien eten.

voor 4 personen

Ingrediënten:
150 gram poedersuiker
2 eiwitten
paar druppels citroensap
bakpapier

Ingrediënten chocoladesaus:
125 gram pure chocolade
125 ml kokosmelk
eventueel 2 eetlepels koffielikeur

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 50 minuten
Verder nog nodig: bakplaat, mixer of keukenmachine, 2 eetlepels en bakpapier

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 130 graden.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Zeef de poedersuiker.
Doe de eiwitten in een vetvrije en droge kom.
Klop de eiwitten met de mixer stijf.
Klop er deel voor deel de poedersuiker door en klopt dit nog 8 minuten tot het een taaie massa is.
Voeg ondertussen paar druppels citroensap er bij en klopt dit goed door de massa heen.
Schep met behulp van 2 eetlepels bergjes schuim op de bakplaat.
Bak de schuimgebakjes ongeveer 50 minuten in het midden van de oven.
Verlaag de temperatuur van de oven het laatste halfuur tot 100 graden.
Het schuimgebak moet aan de buitenkant bros en van binnen nog zacht zijn.
Laat de schuimgebakjes afkoelen en neem ze van de bakplaat.

Bereiding saus:
Breng voor de saus in een pannetje de kokosmelk aan de kook.
Zet het vuur laag en voeg de chocolade toe.
Roer alles tot een gladde saus zonder klonten.
Roer er wat koffielikeur door.

Verdeel de schuimgebakjes over 4 borden en lepel over elk schuimpje wat vruchten en wat chocoladesaus.
Ook lekker met een bolletje ijs en vruchtensaus.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Zweeds schuimgebakje met chocoladesaus

  1. Zonder koffielikeur smaakt het ook goed. Ik had er trouwens maar heel weinig (1 dopje) ingedaan. Je proeft het niet eens, maar voor kinderen zou ik het ook zonder doen.

    Dat van de aardbeien doe ik al sinds ik als kind last kreeg van de aardbeien. Verleden jaar had ik bij mijn vriendin 1 aardbei gegeten. Zo uit de tuin opgegeten en ik zat binnen een kwartier onder de uitslag. Was ik ze onder de hete kraan, dan heb ik nergens last van.

  2. het lijkt me erg lekker. Misschien zou ik de koffie likeur eruithalen voor de kids hier.

    Die aardbeien onde de hete kraan, dat ga ik volgende week proberen. Wat een supertip! Misschien kan ik deze zomer toch aardbeien eten. je hoort het nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.