Dit recept had ik vroeger ook als eens gemaakt. Ik wist toen nog niet dat ik coeliakie had en ik was toen ook nog geen vegetariër. Ik vond het toen een apart gerecht. Nu heb ik het recept weer gemaakt, nu uiteraard glutenvrij en lactosevrij. Zover ik me het kan herinneren, smaakt het net zoals vroeger. Apart dus en persoonlijk voor mij: niet smerig, maar ook niet opvallend lekker. Mijn man vond het trouwens wel heel erg lekker. Serveer dit gerecht met gekookte rijst of met aardappelpuree.
voor 4-6 personen
Ingrediënten:
500 gram rundergehakt
6 tomaten, door de helft gesneden
2 sneetjes brood, zonder korst
25 gram paneermeel
4 eetlepels kokosmelk (of room als je lactose verdraagt)
3 theelepels citroensap
1 theelepel suiker
1 theelepel gedroogde basilicum of majoraan
2 theelepels paprikapoeder
boter of olie om in te bakken
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: grote ovenschaal
Oven voorverwarmen op: 250 graden
Bereiding:
Scheur of snijd het brood in stukjes en week ze in room en citroensap.
Druk het brood fijn.
Maak het gehakt aan met het geweekte brood en eventueel met het resterende vocht.
Voeg zout, peper, paprikapoeder en de suiker toe en meng alles goed door elkaar.
Vorm van de vrij vochtige massa een grote platte bal van en leg deze in het midden van een ingevetten ovenschaal.
Snijd de tomaten doormidden en leg ze rondom het gehakt met de snijvlak naar beneden.
Strooi de paneermeel over de tomaten en gehakt heen.
Strooi er zout en peper over en eventueel wat gedroogde majoraan of basilicum.
Leg op elke tomaat en in het midden van het gehakt een klontje boter.
Zet de ovenschaal voor 20 minuten in een voorverwarmde oven.
Serveer dit gerecht met gekookte rijst of aardappelen.
Bron: aangepast recept