Zomerse ovenschotel

Dit recept had ik al paar weken terug gemaakt, maar ik was het briefje kwijt waar ik alles had opgeschreven. Gelukkig heb ik het deze week weer teruggevonden. Het is een vegetarisch gerecht met heel veel groenten. De koolrabi komt uit onze eigen balkontuintje. De andere groenten gewoon uit de supermarkt. Het is een iets bewerkelijk recept en dat heeft te maken dat je verschillende soorten groenten moet schoonmaken en schillen en snijden. Dan is het een kwestie van opbouwen en in de oven zetten. Controleer wel of de aardappelschijfjes gaar zijn. Na ongeveer 50 minuten is de ovenschotel klaar. Wij vonden hem lekker.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
4 wortels, fijn geraspt
1 rode ui, in ringen gesneden
2 koolrabi, in zeer dunne plakjes gesneden
5 kleine aardappelen, in dunne plakjes gesneden
handje vol gedroogde of verse gehakte bieslook
200 gram geraspte kaas
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
olie

Ingrediënten kruidenpasta:
2 witte of gele uien, grof gesneden
2 prei, in halve ringen gesneden
4 rode chilipepers, ontzaad en fijngesneden
olie om in te bakken

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd kruidenpasta: 20 minuten
Bereidingstijd oven: 45/55 minuten
Rusttijd: 5 minuten
Verder nog nodig: koekenpan en ovenschaal, oliekwastje of een stuk keukenpapier
Oven voorverwarmen: 220 graden

Bereiding kruidenpasta:
Doe wat olie in de koekenpan en roerbak hierin de ui, chilipeper en de prei.
Na 20 minuten is de kruidenpasta klaar.
Zet de kruidenpasta even opzij.

Bereiding ovenschotel:
Snijd alle groenten zoals het in de ingrediëntenlijst beschreven staat.
Giet wat olie in de ovenschaal en smeer dat met een stuk keukenpapier of een oliekwastje uit.
Leg een dunne laag uiringen op de bodem, leg op de uiringen een dunne laag koolrabi.
Schep een dunne laag geraspte wortel over de koolrabi en schep dan wat kruidenpasta over de wortels.
Leg een laag aardappelschijfjes op de kruidenpasta en strooi een handje vol geraspte kaas, bieslook en weinig zout en peper over de aardappelschijfjes.
Leg dat weer een laag uiringen op de aardappelschijfjes en ga zo ver met de koolrabi/wortels/kruidenpasta/aardappelschijfjes/kaas/weinig zout en peper.
Sluit af met uiringen, strooi hier nog wat geraspte kaas en bieslook over en weinig zout en peper.
Giet als laatste nog wat olie over de geraspte kaas heen en zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en zet dit 45/50 minuten in de oven.
Haal het na ± 45 minuten uit de oven en controleer of de aardappelschijfjes gaar zijn. Zo niet, zet het dan voor nog 10 minuten in de oven.
Haal het uit de oven en laat het even staan voor 5 minuten.
Bron: eigen recept

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Zomerse ovenschotel

  1. Dit gerecht leek goed te passen tijdens een paar weken zuur -base voedingspatroon. Wel voor (weinig) heel jonge geitenkaas gekozen. De combinatie was echt verrassend lekker. Tijdens het klaarmaken was ik bang dat mijn echtgenoot het wat te veel groente van het goede zou vinden. Hij heeft de ovenschaal helemaal uitgeschraapt. Dat zegt genoeg lijkt me! Ook mijn puberdochter heeft met genoegen meegegeten en nog eens opgeschept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.