Zoetzure radijs

Het heeft heel lang geduurd voordat ik weer een nieuw recept heb gemaakt.
Ik geef hier een korte uitleg over de familie-omstandigheden waar ik (en de familie) vanaf januari mee te maken hebben. Helaas betekent dat ook dat ik voorlopig onregelmatig nieuwe recepten zal maken. Wat is er aan de hand?
Om niet in al teveel in details te treden: er is bij mijn moeder in januari Alzheimer geconstateerd. Dit is ook bevestigd door het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg). Mijn moeder moet opgenomen worden op een gesloten afdeling, dit omdat ze ook dwaalt. Dat is gisteravond tot onze grote schrik ook gebleken, want ze stond gisteravond om ongeveer kwart over 9 met een vrouwelijke taxichauffeuse voor de deur. De chauffeuse zag haar op straat lopen en voelde haarfijn aan dat dit niet klopte. Ze heeft mijn moeder naar mijn huis gebracht. Ik ben daar heel erg van geschrokken. Ik heb mijn moeder weer terug gebracht naar het verpleeghuis (ze zit nu op een open afdeling te wachten op een plekje voor de gesloten afdeling). Dit is dus duidelijk een ‘wordt vervolg actie’.

Nu het recept: Zoetzure radijs leek me een heerlijk recept. Als je van zoetzure recepten houdt, dan moet je dit echt eens maken. Veel werk is het niet. Je bent alleen een tijdje bezig om de radijsje in plakjes te snijden en het maken van de zoetzure azijnmengsel. Zodra de plakjes radijs en het azijnmengsel in de pot zit, de pot goed dichtdraaien (hij zuigt zichzelf vacuum) en laten afkoelen en in de koelkast bewaren.

Voor ongeveer 450 ml

Ingrediënten:
2 bosjes radijsjes (ongeveer 500 gram), in dunne plakjes gesneden
250 ml water
250 ml appelazijn of een azijnsoort wat je lekker vindt (als het maar glutenvrij is)
210 gram suiker
5 gram zout

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 3 minuten
Verder nog nodig: een lege augurkenpot of een andere pot wat je goed kan afsluiten

Bereiding:
Was de radijsjes en laat ze uitlekken of droog ze af.
Snijd de onder- en bovenkant eraf.
Snijd de radijsjes in dunne plakken.
Giet het water, de azijn, suiker en zout in een pan en breng alles aan de kook.
Zet het wat lager zodra het begint te koken, maar het moet blijven pruttelen.
Het mengsel is klaar als de suiker en het zout is opgelost.
Spoel de plakjes af onder koud water en doe ze in de pot.
Giet het azijnmengsel erbij en zorg er voor dat de pot vol zit.
Draai nu de deksel op de pot en laat het afkoelen.
Als de pot koud is bewaar je hem in de koelkast.
Laat het minstens 2 dagen afgesloten staan in de koelkast.
Net zoals bij augurken moet je de pot snel leeg eten zodra de pot is opengedraaid.
De zoetzure plakjes radijs zijn heerlijk in een salade of gewoon zo of met wat kaas op het brood.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Zoetzure radijs

  1. Wat een schrik van je moeder, maar wat een geweldige taxichaufeusse dat ze je moeder naar jou huis heeft gebracht. Petje af!
    Het recept lijkt me lekker, en het ziet er ook leuk uit in die pot. Leuk om als cadeautje te geven.

    1. Nou inderdaad Judy, petje af voor haar. Gelukkig heeft ze het ook doorgegeven aan het verpleeghuis dat ze mijn moeder op straat heeft ‘gevonden’. Dus misschien doen ze er wat mee. Ik ben benieuwd.
      Je hebt gelijk dat dit een leuk cadeautje is om te geven. Zo simpel en snel gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.