Dit is een overheerlijk zoet toetje, gemaakt met verse aardbeien en eieren. Je kunt natuurlijk ook andere vruchten gebruiken, zoals blauwe bosbessen of bramen of frambozen. Of een combinatie daarvan. Wat je maar lekker vindt. Het maken van het recept is redelijk bewerkt, maar wel te doen.
Samen met het vruchtensausje en de soufflé heb je een simpel toetje gemaakt. Bij het sausje heb je aalbessengelei (klik) nodig. Dit is zover ik het gezien heb niet te koop in de supermarkt, maar het maken van aalbessengelei gaat echt makkelijk en dit is binnen 15 minuten gemaakt. Aalbessengelei kan je lang bewaren. Gebruik bij dit recept een koekenpan die geschikt is om onder de grill te zetten en vergeet ook niet een ovenwant te gebruiken want de koekenpan wordt loei heet. Houd de soufflé wel in de gaten als hij onder de grill staat, want hij kan ineens te bruin zijn en dat zou zonde zijn van het werk. De zoete soufflé-omelet smaakt zoet, maar niet overdreven zoet. Een tip: gebruik bij het maken van de saus een eetlepel(of een flinke scheut aardbeienlikeur of cointreau.
voor 4 personen
Ingrediënten:
500 gram aardbeien, ontkroont en gewassen
4 eieren, gesplitst
3 eetlepels aalbessengelei
2 theelepels balsamicoazijn
25 gram boter
3 eetlepels poedersuiker
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 5-6 minuten (afhankelijk hoe snel het onder de grill lichtbruin wordt)
Verder nog nodig: koekenpan die geschikt is onder de grill, steelpan, kom
Temperatuur oven en grill: 180 graden
Bereiding:
Ontkroont de aardbeien en was ze onder de kraan.
Snijd ze doormidden en doe ze in het steelpan.
Voeg hierbij de balsamicoazijn en de aalbessengelei en zet het op een middelhoog vuur.
Verwarm de aardbeien totdat de aalbessengelei is opgelost en zet het even apart van het vuur.
Klopt de eiwitten in een schone en vetvrije kom op tot stevige pieken (de kom met eiwitten moet je op de kop kunnen houden, zonder dat het eiwit eruit valt).
Doe een eetlepel poedersuiker bij de eidooiers en klopt dit op totdat er schuim verschijnt.
Voeg de eidooiers bij het opgeklopte eiwit en vouw het door het eiwit.
Smelt de boter in de koekenpan op een middelhoog vuur en schep het eiwitmengsel in de koekenpan.
Bak de soufflé-omelet in 2-3 minuten en zet de koekenpan onder de grill voor ongeveer 2-3 minuten.
De soufflé-omelet is klaar zodra het lichtbruin begint te worden.
Haal de koekenpan uit de oven en haal met een mes voorzichtig de rand los.
Warm de aardbeienmengsel weer even snel op (het hoeft niet te koken) en schep wat van de aardbeien op een bord.
Haal de soufflé voorzichtig uit de koekenpan en leg dat half over de aardbeien.
Schep de rest van de aardbeien op de helft (de helft die op de aardbeien ligt) van de soufflé.
Vouw de soufflé dicht en strooi er 2 eetlepels gezeefde poedersuiker over.
Serveer de soufflé warm.
Bron: aangepast recept