Zoete aardappelsoufflé

Een soufflé maken is opzicht niet heel erg moeilijk. Het is meer een kunst om op tijd een foto maken als hij net uit de oven komt. Dat is me gelukt en de soufflé bleef ook een tijdje hoog staan. Volgens het recept moet je bakpapier om de souffléschaal vast maken met een stuk touw. Dat is mij niet gelukt omdat ik eigenlijk niet echt een souffléschaal heb. Ik had wel gewone ovenschaaltjes. Vanwege dit model kreeg ik het met geen mogelijk het voor elkaar om bakpapier rondom het ovenschaaltje vast te zetten. Daarom heb ik het maar zonder bakpapier gedaan en je ziet het: dat lukt ook. Wel één tip: ga met een schone vinger de rand van de souffléschaal schoon maken. Deze tip heb ik bij een Engels kookprogramma gezien. Dit zorgt ervoor dat de soufflé los van de schaal komt te liggen en goed kan rijzen.
Op de  tweede foto zien  jullie hoe het inpakken gedaan moet worden. Het is echt priegelwerk.
Ik heb de soufflé gemaakt met kokosmelk. Heb je geen lactoseintolerantie, maak het dan met gewone melk. De soufflé is zoet en kruidig van smaak.

voor 4 personen

Ingrediënten:
1 zoete aardappel van ongeveer 200 gram, geschild en in kleine blokjes gesneden
50 gram glutenvrije bloem
50 gram boter
300 ml soja of kokosmelk (of gewone melk als je daar tegen kunt)
4 eieren, gesplitst
2 eetlepels paneermeel
25 gram boter
1 theelepel komijnzaad, licht gekneusd
1 theelepel venkelzaad, licht gekneusd
1 knoflookteentje, uitgeperst
½ theelepel kurkuma
½ theelepel paprikapoeder
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
2 eetlepels olie

Voorbereidingstijd: 20-25 minuten
Bereidingstijd: 35-40 minuten
Verder nog nodig: schaal, vijzel, souffléschaal van 15 cm doorsnede en 9 cm diep of een andere ovenschaal met dezelfde maten, 2 schaaltjes voor de eieren, bakpapier van 16 of 18 cm hoog en net zolang dat de schaal in diameter overlapt
Oven voorverwarmen: 190 graden

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Splitst de eieren en meng door de eidooiers de kurkuma, paprikapoeder, zout en peper en zet dit even apart.
Stoom de blokjes zoete aardappel ongeveer 5 minuten tot ze net beetgaar zijn en laat ze uitlekken.
Vet een middelgrote souffléschaal met een klontje boter en bestrooi de schaal met wat paneermeel zodat alles bedekt is.
Bind het bakpapier dat ongeveer 7 cm boven de rand van de schaal uitsteekt (zie tweede foto).
Laat in een pan de boter met de olie smelten.
Voeg het gekneusde komijnzaad en venkelzaad toe en bak dit een halve minuut.
Roer er de bloem door en meng dan geleidelijk de soja of kokosmelk (of gewone melk) door en breng het aan de kook.
Laat het al roerend sudderen tot de saus dik en glad is.
Neem de pan van het vuur en schep het eierdooiermengsel erdoor.
Schep er losjes de blokje zoete aardappel door en laat het afkoelen.
Klop de eiwitten tot stevige, licht vochtige pieken.
Neem 1 grote lepel van de opgeklopte eiwit en vouw dit door de zoete aardappelsaus.
Schep dan alle resterende opgeklopte eiwit erdoor.
Schep dan alle over in de souffléschaal en zet deze in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten tot de soufflé mooi gerezen is en de bovenkant bruin is en het midden net niet helemaal gestold is.
Knip snel het kraagje van de vorm los en trek er voorzichtig het papier af.
Schep de soufflé op dienborden en dien meteen op met wat gekookte groenten of een salade en eventueel met een stukje vlees.
Bron: aangepast recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.