Zalm met aquavitsaus is een simpel gerecht om te maken. Dit recept is ook geschikt voor kinderen, want aquavit heeft niet echt een specifieke alcoholgeur of smaak. De saus is dan ook neutraal van smaak. De zalm en de aquavitsaus smaakt verrukkelijk.
Het je een ei-allergie en wil je dit recept ook maken, gebruik dan in plaats van een ei gewoon wat water. Zorg er wel voor dat het niet te nat is, want het paneermeel moet wel blijven zitten. Lukt dat niet, probeer het dan met wat verdunde honing of agavesiroop. De zalm zal daardoor wel iets zoeter smaken dan normaal.
voor 2 personen
Ingrediënten:
2 plakken zal met vel
glutenvrij paneermeel (ik heb glutenvrij rijstpaneermeel van Orgran gebruikt)
1 ei
100 gram glutenvrije bloem (ik heb glutenvrij havermeel van Provena gebruikt)
zout en peper
paprikapoeder
½ theelepel gedroogde bieslook
½ theelepel gedroogde citroentijm
Ingrediënten aquavitsaus:
100 ml aquavit (te koop bij een drankwinkel)
50 ml (vis)bouillon
25 gram boter
1 eetlepel versgehakte dille
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Verder nog nodig: koekenpan met deksel (het liefst zo groot mogelijk, zodat de zalmplakken tegelijk gemaakt kunnen worden), 3 borden
Bereiding:
Vermeng de paneermeel met de droge bieslook en citroentijm, paprikapoeder, zout en peper.
Strooi wat paneermeel op een bord en op een ander boord breek je een ei (even losmaken met een vork) en op het derde boord strooi je wat glutenvrije bloem.
Spoel de zalm schoon onder de koude kraan en laat het even uitdruppelen.
Leg nu de zalmplakken op de bloem aan beide kanten en klopt het teveel aan bloem er af.
Leg de zalmplakken in het ei aan beiden kanten en vervolgens in het paneermeel.
Zorg dat alles goed bedekt is.
Doe wat olie in de koekenpan en schroei hierin de stukken zalm aan beide kanten dicht.
Blus de bodem van de pan af met de bouillon en de aqauvit en breng het aan de kook.
Zodra het kook zet je het vuur lager, maar zorg ervoor dat het wel blijft pruttelen.
Leg de deksel op de pan en laat het 2 à 3 minuten met gesloten deksel pruttelen.
Verwijderd de deksel en voeg de dille toe en laat het 1 minuut zachtjes doorwarmen.
Neem de vis uit de pan en zet het vuur uit en voeg de boter bij de saus en laat deze smelten.
Roer de saus goed door elkaar en schep dan wat saus op een bord en leg de zalm hierop.
Schep dan nog wat saus over de zalm.
Serveer de zalm met krieltjes en gekookte groenten of met pasta of rijst met een salade.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl