Dit is een zachte vorm van karamelsaus en deze saus is dan ook geschikt voor op een taart, cake, muffin of op een pudding. Ik heb dit met kokoscrème gemaakt, maar als je geen lactose-intolerantie hebt maakt het dag met gewoon slagroom. Ik gebruik het merk Valle des Sole kokosmelk, daar is het witte gedeelte kokosmelk of crème altijd hard. Daardoor kan je het makkelijk er uit scheppen. Is dat bij jou niet het geval, zet dan het blikje of blikken een dag van te voren in de koelkast. Als het goed is zakt het witte gedeelte van de kokosmelk naar beneden en koelt dat af en is het makkelijk uit te scheppen. De hoeveelheid in dit recept is afhankelijk hoe zwaar de kokoscrème is. Een blikje was ongeveer 90,5 gram.
Omdat ik de zachte karamelsaus voor een taart wilde gebruiken, heb ik 2 blikjes gebruikt. Dat leverde samen 181 gram kokoscrème op. Je gebruikt dezelfde hoeveelheid suiker, dus 181 gram suiker. Nu moest ik nog uitrekenen hoeveel boter ik nodig had. Dat heb ik als volg gedaan: ik ben uitgegaan van 250 gram suiker, 250 gram/ml slagroom en 60 gram boter. De rekensom wordt dan: 60 gedeeld door 250 = 0,24 maal 181 gram kokoscrème, dan heb je 43,44 gram boter nodig. Heb je iets van 150 gram kokoscrème, dan wordt de rekensom: 60 gedeeld door 250 = 0,24 maal 150 gram kokoscrème, dan heb je 36 gram boter nodig. De zachte karamel smaakt trouwens lekker.
voor 1 taart
Ingrediënten:
181 gram kristalsuiker
181 gram kokoscrème, 2 blikjes uitgelekt (of als je geen lactose-intolerantie hebt, dan gebruik je gewoon slagroom)
43 gram boter, op kamertemperatuur
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 10 minuten
Verder nog nodig: grote pan, steelpan, schort
Bereiding:
Doe de kokoscrème in de steelpan en breng het aan de kook.
Zodra de kokoscrème begint te koken zet je het vuur laag, maar het moet wel blijven pruttelen.
Doe een gedeelte van de suiker in de grote pan en zet het vuur hoog aan.
Zodra de suiker begint te smelten begin je roeren.
Voeg weer wat suiker toe als de suiker gesmolten is en doe dit meerdere keren totdat alle suiker is opgelost.
Haal de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje de hete kokoscrème bij de suiker.
Let op: dit gaat enorm bruisen, dus kijk uit bij kinderen en doe een schort om want de spetters vliegen rond je oren.
Als alle kokoscrème toegevoegd is zet je de pan weer terug op het (lage) vuur.
Blijf roeren totdat alle suiker en klonten zijn opgelost.
Zet het vuur uit en laat het 10-15 minuten afkoelen.
Voeg na 10-15 minuten de klontjes boter toe en roer dat door de saus heen.
Laat de saus nu afkoelen of giet het direct op de taart/cake of pudding.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl