Witte saus

Dit is een basisrecept voor bijvoorbeeld kaassaus of lasagnesaus of andere pastarecepten uit de oven. De smaak van deze saus is neutraal en heeft eigenlijk maar weinig smaak. Bij het maken van deze saus moet je ervoor oppassen dat je in het begin te veel melk bij de roux doet. Begin echt met kleine beetjes melk te gebruiken, later kan je grotere hoeveelheid melk gebruiken. Mocht de saus niet direct dik worden, laat het dan wat langer op het vuur koken (pas op dat het niet verbrandt en zet het vuur dan ook niet te hoog).
voor ongeveer 600 ml saus

Ingrediënten:
600 ml kokosmelk of sojamelk of als je geen lactose-intolerantie hebt: gewone melk
60 gram boter
45 gram glutenvrije bloem (ik heb rijstmeel van Doves Farme gebruikt)
½ theelepeltje zout of zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 10 minuten
Verder nog nodig: sauspan, steelpan, garde en een pollepel

Bereiding:
Verwarm de kokos/sojamelk (of gewone koe/geitenmelk) in een steelpan.
Laat de melk niet koken, zodra de melk warm is geworden zet je het vuur uit en zet je de melk even apart.
Doe de boter in de sauspan en laat het smelten.
Voeg nu in één keer alle glutenvrije bloem bij de boter en roer met een garde de bloem door de boter, totdat het opgenomen is.
Zet het vuur lager en blijf zo 2-3 minuten roeren.
Voeg dan beetje bij beetje wat warm melk bij de roux (gekookte bloem en boter) en roer alles goed doorelkaar, zodat de melk wordt opgenomen door de roux.
Zodra de melk is opgenomen en de roux wordt weer dikker, doe je weer wat melk bij de roux.
Doet dit net zolang tot de melk helemaal is opgenomen door de roux.
Na het toevoegen van alle melk moet de saus zo dik zijn als ongeklopte slagroom.
Neem de pan van het vuur en ga nu verder met een pollepel.
Voeg het zout bij de saus en roer de zout door de saus.
Zet de pan terug op het vuur en laat de inhoud al roerend nog ongeveer 1 minuut koken tot er net kleine
belletjes door het oppervlak breken en de saus dik is en zo glad dat hij aan de achterkant van de lepel blijft hangen.
Proef de saus, hij moet romig en neutraal van smaak zijn.
De saus mag niet meer naar rauwe bloem smaken.
Mocht er nog klonten in de saus zitten, zeef hem dan even.
Gebruikt de saus meteen bij één of ander recept of bewaar hem in een kom, afgedekt met plasticfolie.
Druk de plasticfolie direct tegen de bovenkant van de saus zodat er geen velletje op kan komen.
Laat de saus goed afkoelen voordat je hem in de koelkast zet.
De saus kan je 2 dagen in de koelkast bewaren.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.