Witlof tarte tatin

Witlof tarte tatin is een wat apart gerecht. Door de suiker smaakt de witlof enigszins naar anijs. Het opvallende is dat de bittere onderdelen die je er normaal uitsnijdt, niet meer bitter smaken. Omdat dit gerecht zoet smaakt is het ook geschikt voor kinderen.
Ik heb trouwens met een vork het bladerdeeg aangedrukt, zodat het goed sluitend werd. Anders krijg je lucht tussen de bladerdeegbladeren en dat is niet de bedoeling.
Je kunt op deze manier ook met andere groenten een groenten tarte tatin maken. Samen met het bladerdeeg wordt dat altijd een geslaagde combinatie.
Het heeft ons goed gesmaakt.

Een tip: strooi behalve zwarte peper en zout, ook wat geraspte kaas over de witlof.

voor 4 personen

Ingrediënten:
4 witlof stronken, schoongemaakt en gehalveerd
een pak glutenvrij bladerdeeg (ik had glutenvrij bladerdeeg van het merk Lieke is vrij)
1-2 eetlepels suiker
een beetje boter om de bodem van de ovenschaal in de smeren en paar kleine blokjes boter om op de witlof te leggen
1 ei, losgeklopt
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Verder nog nodig: ovenschaal, schaal voor het ei, bord
Oven voorverwarmen op: 200 graden

Bereiding:
Spoel de witlof onder de kraan en verwijder de slechte uitziende bladeren en stukken.
Halveer de witlofstronken.
Smeer de ovenschaal goed in met boter en strooi er suiker over (de bodem moet helemaal bedekt zijn).
Zet de ovenschaal voor paar minuten in de oven zodat de suiker kan smelten (opletten dat het niet verbrandt).
Leg de gehalveerde witlofstronken op de bodem (de bolle kant omhoog).
Snijd eventueel hier en daar een stuk witlof af om het passend te maken.
Leg paar blokjes boter hier en daar op de witlof.
Bestrooi de witlof met versgemalen zwarte peper en zout naar smaak.
De pak glutenvrij bladerdeeg heeft 8 plakken, verdeel deze over de witlof zodat het goed afgesloten is.
Breek een ei en klop dat los.
Smeer het bladerdeeg in met het ei.
Zet de ovenschaal in de oven voor 35 minuten of totdat het bladerdeeg goudkleurig is.
Haal naar 35 minuten de ovenschaal uit de oven en laat het even 5-8 minuten staan.
Pak nu een grote platte bord en leg dat op de ovenschaal en draai met bord met de tarte tatin om.
Snijd de tarte tatin in stukken en serveer het direct, eventueel met een salade.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.