Let op: dit recept is niet lactosevrij!
Omdat het glutenvrije brood meestal niet echt lekker is om te eten, maak ik om die reden dan ook praktisch geen broodrecepten. Het is vaak een teleurstelling qua smaak en hoe droog het brood wel niet is. Vandaag heb ik witbrood met lijnzaad gemaakt. Het is een smakelijke brood. Hoe droog het is na een dag weet ik morgen pas, dat horen jullie nog. Maar vers uit de oven is het heerlijk en niet echt droog. Ik had helaas geen kleine broodvorm, daarom is het brood bij mij niet hoog geworden. Er zitten hier veel ingrediënten in. Verder is dit brood niet lactosevrij en eivrij. Er zit melkpoeder in. Het is wel een ‘slanke’ brood, want boter of olie zit hier niet in. Je gebruikt alleen wat boter om de vorm in te vetten. Ik heb trouwens bewust gebroken lijnzaad gebruik in dit brood. Gebroken lijnzaad is beter dan hele lijnzaad.
Waarom? Lees dat maar bij tip en weetjes (klik).
Ik zou nog vertellen hoe het brood smaakt als het een dag oud is. Heel verrassend smaakt het heerlijk en niet droog. Zelf als je het aansnijdt kruimel het amper. Het brood is zelf tot het eind goed te eten en niet extreem droog. Het kruimelt ook amper bij het snijden. Een goed recept dus.
Aanvulling: ik heb het brood nu ook lactosevrij gemaakt. In plaats van melkpoeder heb ik amandel(melk)poeder gebruikt en dat gaat prima. Brood ziet hetzelfde eruit en het smaakt ook hetzelfde.
voor 1 brood
Ingrediënten:
225 gram rijstemeel
25 gram aardappelmeel
50 gram fijn maïsmeel
25 gram sojameel
25 gram melkpoeder
1 volle theelepel xanthangum
10 gram (Jozo) zout
25 gram fijne kristalsuiker
7 gram droge gist
25 gram gebroken lijnzaad
2 middelgrote eieren
325 ml lauw water
boter om het bakblik in te smeren
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Rijstijd van het brood: 25-40 minuten
Bereidingstijd: 55-60 minuten
Verder nog nodig: bakblik van 13 x 23 cm, bakpapier en een keukenmachine of een mixer met kneedhaken
Bereiding:
Vet de broodvorm in en bekleed hem met bakpapier.
Zeef alle droge ingrediënten en doe ze in de kom van een keukenmachine.
Voeg de gist en de zaadjes toe en meng alles in circa 20 seconden door elkaar.
Klop de eieren en het lauwe water in een middelgrote kom door elkaar.
Voeg terwijl de motor draait de vloeistof gelijkmatig en snel door de vulopening toe tot het een vochtig deeg is (te nat om te kneden).
Schep het in de voorbereide broodvorm, strijk de bovenkant glad en zet de vorm even stevig op een tafel.
Zet de vorm in een ruime plastic zak of losjes afgedekt met plasticfolie en een schone theedoek 25-40 minuten op een warme of zonnige warme plek tot het deeg tot aan de rand van de vorm gerezen is.
Verwarm de oven voor op 190 graden (heteluchtoven 180 graden).
Pak het brood uit en doe hem in de oven voor 55-60 minuten.
Stort het 10 minuten voor het einde van de baktijd rustig uit de vorm op het rooster zodat de bodem wat knapperig wordt.
Het is gaar als het hol klinkt als u tegen de onderkant tikt.
Laat het brood op een rooster afkoelen.
Bron: aangepast recept
Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs.
Dit recept en kerutabs zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.
Dek de broodvorm tijdens het bakken af met aluminiumfolie. Het vocht verdampt dan niet tijdens het bakken en het brood is niet droog. Na het afkoelen snijden en invriezen.
Mag je het water niet vervangen door zero lactose melk en de melkpoeder weg laten?
Natuurlijk kan dat.
Nee, hoor. Je kan lijnzaad elke dag eten. Omdat het glutenvrije dieet ook weinig vezels bevatten, is het juist goed om zelf extra vezels toe te voegen zoals lijnzaad en bijvoorbeeld fiberhusk of sesamzaad, maanzaad, enz. Vergeet niet dat het meeste meel wat door ons gebruik wordt vaak onder de categorie van witmeel valt. Tarwe bevat van zichzelf veel vezels, dat missen wij bij dit dieet.
Het brood dat ik maak met de no gluten broodmix is niet droog, ook niet na enkele dagen. Het is alleen wel redelijk “sponzig”.
Ik heb gehoord dat lijnzaad vooral gebruikt wordt als je last het van je stoelgang. Zo staat het ook op de verpakking hier in de dieetwinkel. Is het dan niet ongezond als je het gebruikt als je hier geen last van hebt?
Ik zou het gewoon uitproberen. Ik zat zelf ook al te denken om de melkpoeder te vervangen door amandel(melk)poeder. Laat je het weten als je het gemaakt hebt met sojaproteïne?
Ziet er lekker uit!
Ik kan niet tegen koemelk, maar je zou eventueel melkpoeder kunnen vervangen door sojaproteïne, denk ik. Dat is niet hetzelfde als sojameel, want het is alleen het eiwit.
Ik koop sojaproteïne bij De Tuinen en doe het door de yoghurt en de soep, dus waarom niet door brood?