Dit is vis in kokosmelk oftewel fish molee kerala. Het is een curry met een verfijnde smaak wat geserveerd wordt met rijst en geroerbakte groenten. Het is een bewerkelijk recept en dat komt mede door het vele snijwerk van de ingrediënten. Maar je krijgt er ook een overheerlijke maaltijd voor terug.
voor 4-6 personen
Ingrediënten:
700 gram schol of tong filet, schoongespoeld.
¼ theelepeltje kurkuma (geelwortel)
sap van ½ citroen
1 eetlepel water
1 blik kokosmelk
400 ml water
3 eetlepels olie
1 grote, fijngesnipperd
6 groene chilipepers, ontzaad en in stukken gesneden
2-3 knoflookteentjes, gekneusd
5 cm verse gember, geschild en geraspt
1 grote tomaat, fijngesneden
1 kruidnagel
2 peperkorrels
2 groene kardemompeulen
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
Voorbereidingstijd: 15-20 minuten
Marineertijd vis: 15 minuten
Bereidingstijd: 25-30 minuten
Verder nog nodig: braadpan of hapjespan, 2 schalen, kleine schaaltje, zeef
Bereiding:
Spoel de vis schoon onder de kraan en laat ze even uitlekken.
Doe de helft van de ¼ theelepeltje kurkuma en de citroensap met het water in de schaal.
Marineer de vis in het mengsel en laat het zo 15 minuten trekken.
Snijd ondertussen de chilipepers, ui, tomaat, knoflook en gember.
Maak een blik kokosmelk open en doe dit in een schaal en voeg er 400 ml water bij.
Klop het water door de kokosmelk en schenk 200 ml over in een klein schaaltje.
Zet de kokosmelk even apart.
Pak nu alle kruiden en zet het klaar voor het koken.
Verhit de olie in de braadpan of hapjespan en roerbak hierin de ui, knoflook, gember en de chilipeper.
Zet het vuur laag en laat het zo 10 minuten zachtjes bruin worden.
Roer af en toe in de pan.
Na 10 minuten voeg je de tomaat, peperkorrels, kruidnagel, kardemoms erbij.
Roer alles even goed doorelkaar en laat dit zo 2 minuten zachtjes bakken.
Voeg dan 600 ml verdunde kokosmelk erbij met de resterende kurkuma en zout naar smaak.
Kook dit mengsel op een laag vuur voor 10 minuten.
Rol de visfilet op en voeg het bij de kokosmelk en voeg de resterende 200 ml kokosmelk erbij.
Strooi er wat zwarte peper en zout (naar smaak) over en schep wat kokosmelk over de visfilet.
Breng alles even aan de kook en zodra het kookt zet je het vuur laag.
Leg de deksel op de pan en laat het zo 5 minuten zachtjes pruttelen.
Controleer na 5 minuten of de vis gaar is,
Zo niet, laat het nog paar minuten langer doorpruttelen.
Serveer de vis met gekookte of geroerbakte rijst en groenten.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl