Lang verhaal, pak maar een kop koffie of thee…..
Vroeger voordat ik wist dat ik coeliakie had maakte ik altijd een hele grote pan met eten en dat aten we paar dagen lang van. Later toen ik wist dat ik coeliakie had, maakte ik een pan met glutenpasta met groenten en saus voor mijn man. Hij kwam altijd erg laat terug van zijn werk, dus dat was best handig omdat zo te doen.
Nog veel later hadden we besloten om gewoon alles glutenvrij te koken. Zeker nu Lidl en de Aldi (tijdens een reclame-actie) goedkoop glutenvrij pasta verkopen. Ik heb toen ontzettend veel ingeslagen, want je weet natuurlijk nooit wanneer het weer in de reclame is. Het gevolg van het hamsteren is dat er nu zoveel pasta in huis is, dat wij voorlopig ook geen glutenvrije pasta meer hoeven te kopen. Gelukkig kan je het ook erg lang bewaren.
Eigenlijk deden we toen al aan meal preppen. Alleen bleef alles gewoon in de pan zitten. Daar schepten we dan eten op een bord en warmde we dat op in de magnetron (toen hadden we er nog één).
Tegenwoordig is meal preppen in, alleen gebruik je daar speciale meal preppen voedingsdozen (met 1 of 2 of 3 vakken) voor. Deze zijn echt handig, maar ze zijn wel van plastic. Gelukkig heeft Ikea tegenwoordig glazen voorraadschalen (zie foto beneden) te koop, alleen zijn deze niet verdeelt in 2 of 3 vakken. Deze kunnen in de magnetron en oven én je kunt ze in de vriezer doen. Dat is handig, want uit de vriezer in de oven of magnetron en je eten is zo klaar én het eten is vers.
Omdat wij in 2017 het huis van mijn moeder leeg moesten halen en geen kant en klare maaltijden in de vriezer hadden en ook totaal geen zin of energie hadden om te koken (gelukkig was er wel de glutenvrije pizza van Oetker te koop), hebben we een hoeveelheid glazen voorraadschalen bij Ikea gekocht. Verleden week heb ik voor ons beiden elk 5 maaltijden gemaakt en deze in de vriezer bewaard. Dit recept is één van de recepten (met vlees) die ik voor mezelf heb gemaakt. Voor mijn man had ik 5 vegetarische maaltijden gemaakt.
Dit is een Vietnamese recept met vlees. Normaal eet je dit recept met een salade, maar daar had ik geen zin in en salade bewaar je ook niet in de vriezer.
Wat ik voornamelijk mis bij het glutenvrij eten is Chinees of Aziatisch eten. Wat was dat vroeger toch makkelijk als je geen zin had om te koken.
Maar goed, dit recept. Omdat ik er echt groenten bij wil hebben, heb ik er een groenteprutje bij gemaakt. Samen met de andere ingrediënten is dit bijna een echte Aziatische maaltijd geworden.
Op de foto links zie je de maaltijd met rijst. Bij de maaltijd rechts was de rijst op. Dat is niet zo erg, want ik eet graag noedels/mihoen. Dat kook ik er apart bij.
Ik had natuurlijk wat van het vlees en de groenten geproefd en het smaakte heerlijk én het smaakte naar meer.
Ik wilde meer maaltijden maken, maar omdat we ook de vriezer leeg eten kan dat niet. Deze bakken kunnen we t.z.t. gewoon in de nieuwe vriezer overzetten.
Dit recept is glutenvrij, graanvrij, eivrij, lactosevrij en notenvrij.
voor 4 personen
Ingrediënten:
500 gram biefstuk, in kleine stukjes gesneden
olie om te wokken
Ingrediënten marinade:
3 eetlepels oestersaus
3 eetlepels tamarinesaus
2 eetlepels vissaus
1 theelepeltje knoflookpoeder
versgemalen zwarte peper naar smaak
zout naar smaak
Ingrediënten groenten:
2 Shanghai paksoi, in repen gesneden
2 x ½ paprika (rood en geel), in reepjes gesneden
½ prei, in halve plakjes gesneden
2 grote kastanjechampignons, gehalveerd en in dikke pakken gesneden
100 gram taugé
1 theelepeltje suiker
1 eetlepel rijstazijn
scheutje water
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
olie
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Marinadetijd: 60 minuten
Bereidingstijd groenten: 20 minuten
Verder nog nodig: kom voor de marinade, wok, hapjespan
Bereiding vlees:
Snijd het vlees in blokjes en maak de marinade.
Doe het vlees bij de marinade en laat het minstens een uur trekken (het handigste is dat je dit een dag van te voren doet).
Doe wat olie in de wok en roerbak het vlees tot het aan alle kanten bruin is en bak het vlees medium of zoals jij de biefstukjes het lekkerste vindt.
Bereiding groenten:
Snijd alle groenten in de hapjespan en roerbak de groenten.
Voeg de rest van de ingrediënten erbij en roerbak alles tot de groenten zacht beginnen te worden.
Serveer het vlees samen met de groenten en gekookte rijst of noedels.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl
Ik ben al een tijdje op zoek naar glazen opbergschalen, dus bedankt voor de tip! Ik maak ook vaak een grote pan pastasaus en vries de porties in, dan hoef je alleen pasta te koken als je gaat eten. Dit lijkt me een heerlijk gerecht, ga ik ook eens maken.
Tijd voor nog eens een reactie van mij 🙂
Die schalen zijn echt fijn, ook in de koelkast blijft bijvoorbeeld sla die ik erin bewaar lang goed. Recept sla ik op, ga ik echt eens proberen.
Groetjes,
Inge