Deze taart wilde ik eigenlijk van de week maken. Alleen waren de nectarines keihard. Daarom heb ik ze laten liggen totdat ze ‘klaar’ waren voor de taart. Dat was dus van het weekend. Gisteren had ik geen tijd en zin, maar vandaag heb ik weer zin gevonden en een verse nectarinetaart gemaakt. Het is geen groot taartje. Hij is 20 cm in diameter. Als je het deeg gemaakt hebt, dan moet hij nog even uitrusten in de koelkast. Tenslotte is al dat kneden erg vermoeiend. Ik heb het deeg trouwens met plukjes in de springvorm gedrukt. Het deeg plakt wel, maar dat kan je oplossen door je vingers even in koud water te dopen en dan plakt het niet meer. Je legt de nectarinehalfjes schuin met de bolle kant op het deeg. Je strooit de kaneelsuiker overheen en je bakt de taart in een voorverwarmde oven van 190 graden af. Het is een brosse deeg, want het deeg valt helaas uit elkaar als je hem snijdt. Voor de smaak maakt dat niets uit, want de taart smaakt heerlijk.
voor 1 taart
Ingrediënten:
125 gram zelfrijzend glutenvrij bakmeel
125 gram koude boter, in stukjes
75 gram basterdsuiker
1 theelepel fijn geraspte citroenschil van dr. Oetker
1 eierdooier
Voor de garnering:
500 gram verse nectarines, gehalveerd, ontpit en haal het vel eraf
1 theelepel kaneelpoeder + 1 theelepel suiker
1-2 eetlepels poedersuiker
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 50-60 minuten
Verder nog nodig: een springvorm van 20 cm, ingevet en bekleed met bakpapier
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Zeef het meel boven een kom, voeg de boter toe en wrijf het tot een kruimige mengsel.
Meng de suiker en de citroenrasp erdoor.
Roer de eierdooier erdoor tot alles aan elkaar gaat plakken.
Kneed het deeg kort op een licht met bloem bestoven oppervlakte tot het glad is.
Wikkel het in huishoudfolie en koel het minstens 1 uur in de koelkast.
Laat het deeg weer op kamertemperatuur komen.
Kneed het nog eens en druk het dan zachtjes in het ingevette bakblik.
Was en droog de nectarines.
Snijd ze doormidden, verwijder de pitten en ontvel ze.
Leg de vruchten dicht tegen elkaar op de taartboden met de bolle kant half naar beneden, maar druk deze niet in het deeg.
Strooi er kaneelsuikermengsel overheen en bak de taart ongeveer 50 à 60 minuten in een voorverwarmde oven of zolang tot het deeg goudbruin is en het fruit is ingekookt.
Haal de taart uit de oven en laat hem 5 minuten staan.
Bestrooi met poedersuiker en laat hem afkoelen op een rooster.
Snijd de taart in stukken en serveer hem eventueel met wat slagroom.
Bron: aangepast recept