Venkelroomsaus met walnoten

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Dit is een overheerlijke vegetarische venkelroomsaus met walnoten. Het is een saus met verschillende smaken erin. Je proeft zoet, zout en bitter en de anijssmaak van de venkel. Heb je een notenallergie laat dan de walnoten weg, maar daardoor valt ook de bittere noot weg. Heb je geen lactose-intolerantie, gebruik dan gewoon kookroom. Er zijn verschillende soorten blauwe kazen, neem degene die je het lekkerste vindt. Wil je geen suiker gebruiken, gebruik dan agavesiroop of kokosbloemsuiker. Ik zou geen honing gebruiken, omdat dit vaak een sterke eigen smaak heeft. De saus is romig door de kokoscrème. Voor kokoscrème hoeft je niet al te veel moeite te doen, want je gebruik een blik kokosmelk. Het blik niet van te voren schudden, maar je maakt hem open en je schept de kokoscrème eruit. Zo simpel is het. Het is echt dik van structuur. Ideaal om een romige saus van te maken.

voor 2-4 personen

Ingrediënten:
1 venkelknol, in dunne reepjes gesneden
1 bleekselderijstengel, de draden verwijderd en in dunne reepjes gesneden
3 bosuitjes, in ringen gesneden
250-300 gram blauwe kaas, in blokjes gesneden
16 hele walnoten, in stukjes gebroken
6-8 cherrytomaatjes, door de helft gesneden
1 blikje kokosmelk, alleen de crème gebruiken (kokoswater kan je voor iets anders gebruiken)
1 theelepeltje paprikapoeder
1-2 eetlepels suiker of 1 eetlepel agavesiroop
versgemalen zwarte peper
1 theelepeltje citroensap
zout naar smaak
olie om in te bakken
1-2 eetlepel water + 1 eetlepel maïzena om de saus dikker te maken
versgehakte peterselie

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Verder nog nodig: kookpan, wok, vergiet

Bereiding:
Snijd de bovenkant van de venkel weg en snijd de venkelknol 2 keer doormidden en snijd de venkelstukjes in dunne reepjes.
Maak de bleekselerijstengel schoon en verwijder de draden en snijd de stengel in dunne reepjes.
Snijd de bosuitjes en de tomaatjes zoals hierboven staat beschreven.
Breek de walnoten in stukjes en zet ze even apart.
Kook ondertussen de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
Verhit wat olie in de wok en doe de venkel bij de olie en roerbak dit 5 minuten.
Voeg de bleekselderij, bosuitjes erbij en roerbak dit 1 minuut.
Voeg de paprikapoeder, zout naar smaak toe en zwarte peper erbij en roer alles even goed door elkaar.
Voeg de kokoscrème bij de venkel en roerbak dit 1 minuut.
Snijd de blauwe kaas in blokjes en voeg dit bij de saus en schep alles even goed door elkaar.
Voeg de citroensap en suiker en laat het 2 minuutjes zachtjes pruttelen op een matig vuur.
Draai na 2 minuten het vuur laag en voeg de tomatenhelften erbij en schep alles even goed door elkaar.
Maak een papje van maïzena en water en voeg dit bij de saus.
Laat het zo 1 minuut zachtjes pruttelen tot de saus is ingedikt.
Voeg als laatste de gebroken walnoten toe en schep ze door de saus.
Serveer de pasta met de saus en strooi als laatste wat gehakte peterselie over.
Bron: eigen recept

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs of disolact. Dit recept en kerutabs/disolact zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.