Deze vegetarische koolrolletjes is een makkelijk recept om te maken. Het is wel een recept waar je tijd voor moet maken, want je maakt eerst de vulling en dan maak je de rolletjes.
En dan is dit recept ook bijna klaar. Je dekt de koolrolletjes af met de koolbladeren die stuk zijn gegaan. Deze zorgen ervoor dat de koolrolletjes niet verbranden.
Wil je dit met vlees eten, gebruikt dan gehakt erbij.
De koolrolletjes smaken trouwens heerlijk.
Dit recept is eivrij, glutenvrij, graanvrij, lactosevrij en notenvrij. Dit recept is ook geschikt voor veganisten als ze de kaas weglaten of vervangen voor een veganistische kaassoort.
voor 4 personen
Ingrediënten:
150 gram vermicelli wortelreepjes
2 grote uien, halve dunne ringen
6 grote kastanjechampignons, gehalveerd en in stukjes gesneden
1 prei, in dunne reepjes gesneden
1 rode paprika, in blokjes gesneden
1 kleine aubergine, in kleine blokjes gesneden
500 ml tomatenpassata
150 gram gekookte rijst
1 witte kool of spitskool of Chinese kool
½ theelepel ongezoete mosterd
kneep tomatenketchup
1 theelepeltje suiker of honing of agavesiroop
1 eetlepel ranch kruidenmix (klik)
1 theelepeltje uienpoeder
1½ theelepeltje paprikapoeder
1-2 knoflookteentjes, geraspt
vers gemalen zwarte peper
zout naar smaak
geraspte extra belegen kaas
olie
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd kool: ongeveer 20-30 minuten
Bereidingstijd rijst: zie de verpakking
Bereidingstijd koolrolletjes: ongeveer 20 minuten
Bereidingstijd koolrolletjes oven: 30 minuten
Verder nog nodig: ovenschaal, kookpan, hapjespan, schaal voor het groentemengsel
Oven voorverwarmen op: 180 graden
Bereiding:
Snijd de onderkant van de kool eruit en kook de kool gaar (de bladeren moeten wel heel blijven).
Schep voorzichtig de kool uit de pan en maak heel voorzichtig de koolbladeren los.
Zorg dat de bladeren heel blijven (de kapotte koolbladeren kun je gebruiken om de koolrolletjes af te dekken voor in de oven).
Kook onder tussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking.
Doe wat olie in de hapjespan en roerbak hierin alle groenten en kruiden voor 6 minuten.
Voeg de passata erbij en breng alles aan de kook en zet het dan zacht, maar het moet wel blijven pruttelen.
Laat het nu 15 minuten zachtjes pruttelen.
Schep alles groenten in een schaal en voeg de rijst erbij en roer alles goed doorelkaar.
Bewaar de tomatensaus, je hebt het later weer nodig.
Pak nu een koolblad en schep 1 eetlepel vulling op het blad en rol het blad op tot een mooi rolletje.
Doe zo verder met de rest van de koolbladeren en vulling.
Schep de tomatensaus over de koolrolletjes.
Dek de koolrolletjes af met de stukken koolbladeren en schep ook hier wat van de tomatensaus over.
Strooi er wat geraspte kaas over en maak het af met wat zout en versgemalen zwarte peper.
Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven voor 30 minuten
Haal de ovenschaal uit de oven en laat het 15 minuten staan.
Verdeel de koolrolletjes over de borden en serveer ze met gekookte aardappelen en groenten.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl