Vegetarische knolselderijburgers

Afhankelijk hoe groot de knolselderij is kan je van dit recept 8 tot 10 burgers maken. Ik heb ze niet al te groot gemaakt, maar ze waren wel groot genoeg om bijvoorbeeld een hamburgerbroodje te bedekken. Omdat het deeg iets aan de vochtige kant blijft moet je de burgers ruim in olie bakken. Laat ze wel uitlekken op keukenpapier. De burgers zijn niet doordrenkt van olie, maar ze blijven wel iets vochtig. Het is verstandig om de burgers in het begin paar minuten te laten liggen/bakken in de hete olie en dan voorzichtig loshalen van de bodem. Als het goed is gebeurd dat vanzelf, maar het kan ook zijn dat de burgers op de bodem blijft plakken. Het is wel aan te raden om een anti-baklaag (keramisch of tefal) koekenpan te gebruiken. Je hebt dan minder kans dat de burgers blijft plakken aan de bodem.

Er zijn niet al te veel kruiden gebruik omdat een knolselderij zelf al een sterke smaak heeft. De burgers zijn iets pittig omdat er een chilipeper in zit. De burgers zijn heerlijk van smaak en lekker sappig.

voor 8-10 burgers

Ingrediënten:
1 knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
2-3 grote kruimige aardappelen, geschild en gaar gekookt
3 bosuitjes, in ringen gesneden
6 grote champignons, in stukjes gesneden
1 rode chilipeper, ontzaad en in stukjes gesneden
1 eiwit
2-3 eetlepels glutenvrije bloem
1-2 knoflookteentjes, uitgeperst
½ theelepel gerookte paprikapoeder
1 theelepel bonenkruid
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
olie om in te bakken

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd kooktijd knolselderij en aardappelen: 20-30 minuten
Afkoeltijd: 20-30 minuten
Bereidingstijd burgers: 10-15 minuten (bij 8-10 burgers)
Verder nog nodig: zeef, 2 kookpannen, schaal, aardappelstamper, anti-aanbak koekenpan, keukenpapier

Bereiding:
Kook de knolselderij en de aardappelen gaar en prak ze.
Roerbak de bosuitjes en de champignons tijdens het koken van de knolselderij en de aardappelen tot de champignons bruin gebakken zijn.
Doe alles (behalve het eiwit) in een grote schaal en meng alles goed door elkaar, zodat je een homogene mengsel krijgt.
Proef het mengsel of het goed gekruid is.
Laat het nu iets van 20-30 minuten afkoelen voordat je het eiwit erbij doet.
Voeg het eiwit toe en meng alles goed door elkaar.
Is het mengsel te nat, voeg dan nog één eetlepel bloem erbij.
Doe ruim olie in de koekenpan en bak hierin de burgers (ik heb met met 2 eetlepels een grote hoeveelheid in de koekenpan gedaan en er een mooie ronde burger van gevormd).
Bak ze aan beiden kanten goudbruin.
Haal ze uit de koekenpan als ze alle kanten goudbruin zijn en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Vegetarische knolselderijburgers

    1. Wat voor merk glutenvrije bloem heb je gebruikt? Ik heb glutenvrije rijstebloem gebruikt, dat heeft een beetje neutrale smaak. Je zou i.p.v. bloem ook glutenvrije paneermeel kunnen gebruiken. Of de helft glutenvrije bloem en de helft glutenvrij paneermeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.