Vegetarische glutenvrije pizza a la Renske

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Ik wilde eens wat anders dan een Italiaanse pizza en dat is deze pizza geworden. De pizza is vegetarisch, maar wil je deze pizza veganistisch eten dan zou je een veganistische kaas kunnen gebruiken. Het tomatenmengsel moet een beetje inkoken, zodat het een iets dikkige saus wordt. Probeer de bodem zo dun als het mogelijk is uit te rollen, maar als dat niet lukt dan is dat ook niet heel erg. Je hebt dan een iets dikke bodem. De pizza smaakt heerlijk, heel anders wat je gewend bent.
voor 4 personen

Ingrediënten:
500 gram glutenvrije bloem
250 ml water
1 eetlepel bakpoeder
2 eetlepels olie
beetje zout

Ingrediënten vulling:
2 verse artisjokken, geplukt, geschild, de haren verwijderd
6 grote champignons, in 8 partjes gesneden per champignons
250 gram sjalotjes, in 4 partjes gesneden
300 gram kleine tomaten, door de helft gesneden
150 gram verse rucolasla
200 gram geitenfeta
een flinke scheut rode balsamicoazijn
1 eetlepel suiker
een scheutje witte wijn (of meer)
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 20-30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: bakplaat, schaal, 2 koekenpannen, kookpan, zeef
Oven voorverwarmen op: 180 graden

Bereiding deeg:
Maak eerst het deeg: doe alles in de schaal en kneed het tot een egale deeg.
Rol het deeg uit, net zo groot als het bakblik.
Smeer het bakblik in met wat olie en leg het deeg op het bakblik.

Bereiding vulling:
Pluk de bladeren van de artisjok en verwijderd de haren.
Snijd de artisjok mooi rond en zorg dat de artisjokhart er schoon uitziet.
Kook nu de artisjok bijna gaar (ongeveer in 15 minuten).
Giet de artisjokharten af en snijd ze in 8 stukjes (in totaal heb je dan 16 stukjes).
Laat de artisjokstukjes uitlekken en afkoelen.
Doe wat olie in een koekenpan en voeg hierbij de tomaten, balsamicoazijn, suiker, witte wijn en wat zout en peper.
Breng alles aan de kook en zet het vuur laag als het kook, maar zorg wel dat het blijft pruttelen.
Laat het nu 15-20 minuten zachtjes pruttelen.
Zet na 15-20 minuten het vuur uit en laat het iets afkoelen.
Pak de andere koekenpan en doe wat olie in de koekenpan.
Bak hierin de champignonpartjes, net zolang ze bruin aan het worden zijn.
Schep ze dan over in een schaaltje of bord en houd ze even apart.
Doe weer wat olie in de koekenpan en bak hierin de sjalotjes tot ze beginnen te bruinen.
Zet het vuur uit en laat de champignons en sjalotjes iets afkoelen.
Snijd de geitenfeta in niet al te kleine stukjes.
Smeer nu met het tomatenmengsel op de pizza en verdeel hierop de champignons en sjalotjes.
Leg verspreid de artisjokstukjes op de pizza en verdeel over de hele pizza de stukjes geitenfeta.
Druppel nog wat olie over de pizza en wat zout en peper.
Zet de pizza in een voorverwarmde oven voor ongeveer 20-30 minuten.
Haal de pizza na 20-30 minuten uit de oven en snijd ze in stukken.
Leg wat rucolasla op de pizza en serveer de pizza heet tot warm.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs of disolact. Dit recept en kerutabs/disolact zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.