Ik zag een keertje gele erwten in de supermarkt (AH) liggen. Natuurlijk meegenomen. Is weer eens wat anders dan groene erwten.
Uiteraard was ik al direct van plan om daar erwtensoep van te maken. Het heeft wek een hele lange tijd geduurd voordat ik dat ook daadwerkelijk soep van ging maken.
Dat is dan nu gebeurd. Het is een hele grote pan geworden. Het merendeel van de soep is dan ook in de vriezer beland. Mochten we eens geen tijd of zin hebben om te koken, dan is zo bak met soep zo opgewarmd.
Ik heb deze soep vegetarisch gemaakt omdat mijn man een vegetariër is, maar je kunt er natuurlijk altijd vlees en/of worst in doen.
De soep smaakt heerlijk en is een echte dikke erwtensoep. Precies zoals een erwtensoep hoort te zijn qua dikte. Het is dan ook echt een koude weer soep oftewel een wintersoep.
Verder is de soep glutenvrij, tarwevrij, graanvrij, lactosevrij, eivrij, notenvrij, vegetarisch en veganistisch.
Ingrediënten:voor 6-8 personen
Ingrediënten:
2 uien, grof gesnipperd
2 grote dikke winterpeen, plakjes gesneden
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 kleine knolselderij, in blokjes gesneden
600 gram gele spliterwten
2 preien, in halve ringen gesneden
2 liter heet water
4 blokjes groentebouillon
1½ theelepel gedroogde rozemarijn
1 eetlepel gedroogde bieslook
3 takjes verse tijm of 2 theelepels gedroogde tijm
2 theelepels gedroogde selderie
2 theelepels rode paprika
2 theelepels gedroogde bonenkruid
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd soeppan: 2 uur
Bereiding slow cooker: 2 uur op stand I en 2 uur stand II
Verder nog nodig: slow cooker of soeppan, staafmixer
Bereiding slow cooker:
Week de gele erwten eerst 24 uur in een pan met koud water
Spoel de spliterwten schoon en laat ze eventjes uitlekken.
Doe het hete water samen met de 4 bouillonblokjes in de slow cooker en zet dit op stand I.
Snijd de knolselderij eerst in dikke plakken en houd 2 plakken apart (in de koelkast).
Snijd de winterpenen, maar leg 2 handen gesneden winterpenen apart (in de koelkast).
Snijd de preien in halve ringen en leg 2 handen prei apart (in de koelkast)
Voeg de spliterwten, prei, de knolselderij, winterpeen, ui en bleekselderij toe.
Roer alles goed door elkaar en laat dit ongeveer voor 2 uur zachtjes pruttelen.
Voeg dan de selderie, kruiden, zout en peper toe en laat de soep voor nog eens 1,5 uur zachtjes koken op Stand II.
Pak nu de staafmixer en maal alles fijn tot een mooie dikke soep.
Snijd de knolselderijplakken in stukken en doe deze samen met de rest van de winterpeen en de prei in de soep en laat de soep nog een 30 minuten zachtjes koken op stand II.
Controleer of de knolselderijblokje gaar zijn.
Zo niet, laat het nog wat langer door pruttelen.
Proef de soep en mocht de soep flauw smaken, voeg er dan nog wat extra zout en peper toe.
De soep is geslaagd als de lepel recht overeind blijft staan.
Bereiding soeppan:
Week de gele erwten eerst 24 uur in pan met koud water.
Spoel de spliterwten schoon en laat ze eventjes uitlekken.
Doe het hete water samen met de 4 bouillonblokjes in de soeppan en zet dit op een hoog vuur.
Snijd de knolselderij eerst in dikke plakken en houd 2 plakken apart (in de koelkast).
Snijd de winterpenen, maar leg 2 handen gesneden winterpenen apart (in de koelkast).
Snijd de preien in halve ringen en leg 2 handen prei apart (in de koelkast)
Voeg de spliterwten, prei,de knolselderij, winterpeen, ui en bleekselderij toe.
Roer alles goed door elkaar en laat dit ongeveer voor 1 uur zachtjes koken.
Voeg dan de selderie, kruiden, zout en peper toe en laat de soep voor nog eens 30 minuten zachtjes pruttelen.
Pak nu de staafmixer en maal alles fijn tot een mooie dikke soep.
Snijd de knolselderijplakken in stukken en doe deze samen met de rest van de winterpeen en de prei in de soep en laat de soep nog een 30 minuten zachtjes pruttelen op een laag vuur.
Controleer na de 30 minuten of de knolselderijblokje gaar zijn.
Zo niet, laat het nog wat langer door pruttelen.
Proef de soep en mocht de soep flauw smaken, voeg er dan nog wat extra zout en peper toe.
De soep is geslaagd als de lepel recht overeind blijft staan.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl