Vanille-extract

Wat is Vanille extract?
De vanillesmaak wordt verkregen door vanillestokjes 2 tot 6 maanden te laten weken in alcohol ( minstens 35%).

Waarom zelf maken?
Het is veel goedkoper om het zelf te maken en je weet wat er in zit. Bij sommige supermarkten kan je vanille-essence kopen. Alleen is dit vaak een synthetische versie. Omdat ik zo puur mogelijk wil koken met zo min mogelijk toegevoegde e-nummers of synthetische rotzooi heb ik op internet naar een recept zitten zoeken.

Vooral in Amerika heb je heleboel sites waar wel tig verschillende recepten staan, maar er zijn ook paar Nederlandse en Belgische blogs waar recepten te vinden zijn. Het maken is erg makkelijk, je hebt alleen een dosis geduld nodig.

voor ongeveer 200 ml

Ingrediënten:
1 klein flesje wodka of rum van minstens 35%
4-5 vanillepeulen (hoe verser de vanillepeulen zijn, des te beter de extract wordt)

Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: ½ minuut
Rusttijd: 10 weken of meer
Verder nog nodig: mesje, snijplank

Bereiding:
Snijd de vanillepeulen in de lengte door midden en stop ze in de wodka of rum fles.
Sluit de fles af en schud even.
Zet de fles in een donkere en koele kast voor minstens 10 weken.
Schud elke dag het flesje even.
Na 10 weken is de kleur donker geworden (hoe donkerde de kleur is, hoe sterker de smaak is).

Onderhoud van de vanille-extract:
Giet er wodka of rum bij als de fles halverwege is.
Stop er eventueel als het nodig is, een extra opengesneden vanillestokje in en zet de fles weer weg in het donker.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Tip: zet een datum op het flesje, zodat je weet hoe oud het is.  Omdat de basis alcohol is, wordt dit trouwens  niet zo snel verkeerd.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.