Wij doen eigenlijk nooit wat met Valentijnsdag, maar omdat ik een maand terug een keertje bij appie 2 pakjes fondant (wit en roze) had gekocht en omdat ik ook nog een silicone hart-bakvorm heb, heb ik voor een keer speciaal een taart gebakken voor Valentijnsdag. Het is trouwens de allereerste keer dat ik met fondant gewerkt heb en volgens mij is dat ook wel te zien (het is niet helemaal goed gegaan).
De taart heeft ook nog een gezonde element: omdat ik er iets van rood in wilde hebben, heb ik daarvoor één gekookte biet gebruikt (een handige manier om je kinderen biet te laten eten). Je ziet nu wat rode spikkeltjes in de cake, meer ook niet.
Ik heb ontdekt dat werken met fondant niet mijn ding is. Ik vind het veel te veel werk en door de poedersuiker wordt je keuken ook aardig smerig (tijdens het mengen van de botercrème en het uitrollen van fondant). Omdat ik wat roze en witte fondant over had, heb ik daar hartjes en kleine witte rondjes van gemaakt, maar gebruik hier vooral je eigen fantasie om je taart te versieren en op te bouwen.
De taart smaakt zoet en dat komt mede door de fondant. De binnenkant van de taart smaakt iets minder zoet en je proeft ook de biet, maar dat is niet heel erg sterk aanwezig. Los van de fondant kan je het recept natuurlijk ook voor een gewone cake gebruiken.
voor 1 taart
Ingrediënten:
275 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
250 gram boter
250 suiker
5 eieren
1 eetlepel bakpoeder
1 biet, gekookt en fijn geraspt
1 scheutje rumaroma
aardbeienjam
witte glutenvrij fondant
roze glutenvrij fondant
botercrème (klik)
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 70 minuten
Verder nog nodig: rasp, hart bakvorm, 2 schalen, taartplateau
Oven voorverwarmen: 160 graden
Bereiding:
Rasp de biet met de fijne rasp en zet het even apart.
Doe de eieren en suiker in een schaal en klopt dat goed door elkaar, zodat de suiker goed vermengd is door de eieren.
Voeg het meel toe en roer dat goed door elkaar tot een dikke mengsel.
Voeg dan de boter toe en klopt het goed door het deeg.
Voeg als laatste de biet toe en schep het door het deeg.
Smeer de bakblik in met boter en giet hierin het deeg.
Zet het in de voorverwarmde oven voor 70 minuten.
Controleer na 70 minuten of de cake gaar is.
Is de cake gaar haal hem dan uit de oven en laat hem goed afkoelen.
Maak ondertussen de botercrème en rol de witte fondant uit tot een grote lap (iets groter dan de cake zelf)
Rol dan de roze fondant uit en snijd daar repen van, net zo groot als de hoogte van de cake.
Als de cake is afgekoeld, haal hem uit de vorm en snijd hem voorzichtig doormidden, zodat de taart 2 lagen heeft.
Leg de eerste laag op een taartplateau en smeer hem in aardbeienjam en leg dan de tweede helft op de aardbeienjam.
Smeer nu de hele cake (behalve de onderkant) in met botercrème.
Gebruik het bakblik om een hart uit te snijden (1½ cm groter dan het bakblik) uit de witte fondant en drapeer het hart over de cake.
Druk het met je vingers/hand glad op de cake.
Smeer de 1½ cm rand weer in met wat botercrème en leg de roze randen tegen de rand van de cake en druk het vast.
Snijd uit de roze fondant wat kleinere hartjes en smeer de onderkant van de hartjes in met wat botercrème en druk het op de bovenkant van de taart.
Rol uit de resterende roze fondant een reep, net zo lang dat hij de bovenkant van de taart de overgang van wit naar roze bedekt en drukt dan eventjes aan.
Als het niet blijft plakken, gebruik dan wat botercrème.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl
😆 ik vind al deze ideen echt super. ik ga de valentijnstaart zelf ook nog bakken.
ik heb zelf ook nog een grappig idee gevonden. de allerhande van de albert heijn. het heet de chocolami. ik heb het zelf gemaakt met chocolade stukjes en koek.
Veel plezier met bakken! 😀
-xxx- iris
Lieve taart, je man zal genoten hebben van zoveel liefde.
Als tips : probeer de volgende keer maar eens Satin Ice fondant die is niet zo mierzoet en makkelijker verwerkbaar. Je hebt daarvoor geen poedersuiker nodig met uitrollen tot 3 mm.
Een goede rolstok, een plastic tafellaken, of 2 lagen bakpapier.
En als je minder zoet/zwaar wil kun je ook een biscuit of genoise beslag ipv cakebeslag gebruiken.
Botercreme (roomboter of Wajang) 1:1 poedersuiker is wat steviger om af te strijken, en hiermee smelt de fondant niet.
Zo lukt het bij herhaling misschien wat makkelijker
mooie tip
Bedank
😆