In de Indiase keuken wordt er geregeld uienzout gebruikt. Ik heb dit nooit in een supermarkt gezien, daarom heb ik zelf maar wat gedaan en dat is dit recept geworden.
Het is een beetje moeilijk in te schatten hoeveel zout je moet gebruiken, want ik wil dat de uienzout eigenlijk niet te zout wordt. Daarom ben ik voorzichtig begonnen.
Het is ook veel makkelijker om later wat extra zout toe te voegen, dan het recept als misluk te beschouwen omdat het te zout is. Als 20 uien gedroogd zijn, dan is dat waarschijnlijk geen 250 gram gedroogde uien. Daarom heb ik bij de ingrediënten vers minder zout gebruikt. Het kan best zijn, dat deze versie uienzout te flauw is. Dan weet je dat het voor de volgende keer meer zout gebruikt moet worden.
Gedroogde uien heb ik bij de Chinese Supermarkt gekocht. Volgens de ingrediëntenlijst op de verpakking stond alleen uien en daarom is het dan ook glutenvrij. Of er een kans bestaat van kruisbesmetting? Geen idee. Ga je voor zekerheid, volg dan het recept ‘vers’. Dat is weliswaar meer werk, maar je weet dan wel dat het 100% glutenvrij is.
voor ongeveer 150 gram of voor 1 kruidenpotje
Ingrediënten vers:
20 uien, fijnsnijden
75 gram zeezout
Ingrediënten droog:
250 gram gedroogde uienvlokken (te koop bij de Chinese toko)
100 gram zeezout
Voorbereidingstijd vers: 10-20 minuten
Voorbereidingstijd droog: 5 minuten
Bereidingstijd vers: 12 uur
Bereidingstijd droog: 4 minuten
Verder nog nodig: grote pot met deksel, keukenmachine, bakplaat met bakpapier
Oven voorverwarmen: 80 graden
Bereiding vers:
Snijd de uien fijn en doe ze in de keukenmachine, samen met het zout.
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en verdeel het mengsel uit op het bakblik.
Zet het bakblik in de voorverwarmde oven en laat het mengsel in 12 uur tijd drogen.
Zodra het droog is schep je alles over in de keukenmachine (inclusief het zout) en maal je alles zeer fijn.
Schep dan alles over in een grote pot met deksel en draai het dicht.
Dit is door de zout erg lang houdbaar.
Bereiding droog:
Doe alles in de keukenmachine en maal het zeer fijn.
Schep alles in een grote pot en draai het dicht.
Dit is door de zout erg lang houdbaar.
Bereiding kruidenpotje:
Neem 6-8 eetlepels gedroogde uienvlokken
2-3 theelepeltjes zeezout.
Doe alles in de keukenmachine en maal het fijn.
Schep alles over in een kruidenpotje en draai het dicht.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl