Turkse gehaktballetjes met rijst

Turkse gehaktballetjes met rijst leek me een heerlijk recept om te maken. Ik heb het met de slow cooker gemaakt, maar het kan ook in de oven gemaakt worden. De rijst smaakt heerlijk, de gehaktballetjes vind ik maar matig smaken.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
500 gram rundergehakt
½ theelepel pimentpoeder
1 theelepel kaneelpoeder
2 theelepeltjes komijnpoeder
1 theelepel korianderpoeder
300 gram risottorijst
400 ml groentebouillon
400 gram tomaten uit blik of 500 gram verse tomaten in blokjes gesneden
35 gram pistachenoten
2 eetlepels rozijnen
korianderblaadjes, fijn gesneden

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 4 uur op high
Verder nog nodig: slow cooker of een ovenschaal met deksel

Bereiding slow cooker:
Doe het gehakt in een kom en voeg het pimentpoeder, ½ theelepeltje van het kaneelpoeder,
1 theelepeltje van de komijnpoeder en ½ theelepeltje van de korianderpoeder toe.
Voeg zout en versgemalen zwarte peper toe.
Meng de specerijen door het gehakt en rol er kleine balletjes van (net zo groot als een golfbal)
Doe de gehaktballetjes met de rest van de specerijen , de rijst, de bouillon en de tomaten in de slow cooker.
Zet de cooker op stand high.
Na ongeveer 4 uur zijn de gehaktballetjes en de rijst gaar.
Controleer wel na 2 uur of er nog extra vocht nodig is voor de rijst.
Is al het vocht opgenomen door de rijst, voeg dan nog wat heet water toe
Net zoveel dat de rijst weer zwemmen kan.
Roer de pistachenoten, rozijnen en eventueel wat koriander vlak voor het serveren door.

Bereiding oven:
Doe precies zoals boven staat beschreven, alleen zet de oven op 120 graden en zet een afgedekte ovenschaal in de oven ook voor plusminus 4 uur.
Controleer wel na 2 uur of er nog extra vocht nodig is voor de rijst.
Is al het vocht opgenomen door de rijst, voeg dan nog wat heet water toe.
Net zoveel dat de rijst weer zwemmen kan.
Roer de pistachenoten, rozijnen en eventueel wat koriander vlak voor het serveren door.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.