Tortilla’s

Ik ben al paar weken bezig om zelf tortilla’s te maken. De echte tortilla’s zijn gemaakt van witte maïsmeel. De maïs wordt op een aparte manier gekookt en gemalen, zodat je witte maïsmeel krijgt. Met andere fijngemalen maïsmeel kan je geen tortilla’s maken. Je krijgt er geen goed deeg van.

Er is in Nederland 1 soort witte maïsmeel waarmee je tortilla’s kunt maken. Dat is het merk Pan Harina de Maiz Blanco Precocida (klik) en dit is te koop bij de Chinese toko en tegenwoordig ook gewoon bij diverse supermarkten.

Het is een pak van 1 kg. Nadeel van dit merk dat er gewaarschuwd wordt dat het sporen van gluten kan bevatten. Ik heb het toch uitgeprobeerd en kreeg er helaas buikklachten van. Maar ik ben dan ook een gevoelige coeliaak die helaas op de kleinste sporen van gluten reageert.

Omdat ik toch zelf maïstortilla’s wil maken, heb ik even verder gezocht op internet en ik heb een site (klik) ontdekt waar ze echt glutenvrije witte maïsmeel verkopen. Dit is van het merk Maseca.
Ook hier is een nadeel, de prijs is veel hoger dan het eerder genoemde merk en de verzendkosten zijn hoog. Ondanks dat heb ik toch een pak (en andere dingen) gekocht om het uit te proberen.Overigens wordt alles snel geleverd en zeer goed verpakt.

De smaak is goed en ik heb er geen klachten van gehad. Eindelijk iets goed gevonden.
De volgende keer ga ik meerdere pakken kopen, zodat ik een aardige voorraad heb en de verzendkosten maar één keer hoeft te betalen.  Verse maïstortilla’s zijn namelijk veel lekkerder dan de kant en klare maïstortilla’s die je bijvoorbeeld bij Xenos kunt kopen. Op deze Engelse site kan je trouwens ook glutenvrije tortilla’s kopen.

Aanvulling: Inmiddels is P.A.N. Harina wel glutenvrij te koop. Zie mijn review over dit product.

Hier dan nog het recept wat op de verpakking staat:

Ingrediënten:
1 deel meel – 3 delen water – snufje zout.

Bereiding:
Alles goed kneden, totdat je een bal hebt wat niet uit elkaar valt maar ook niet te nat is. Rol er middelgrote balletjes van en laat alles afgedekt 2 minuten staan. Rol het uit tot platte en dunne pannenkoekjes of gebruik een tortillapers (klik). Gebruik een zware gietijzeren koekenpan en zet dat op een hoog vuur en bak hierin met een druppeltje olie (alleen bij de eerste tortilla, de rest wordt droog gebakken) de tortilla’s.

Tip: houd altijd wat water en meel klaar staan, voor als het deeg te nat of te droog is. Is het te droog doe er dan nog water bij. Is het te nat, doe er dan nog wat meel bij.

Samen met de pittige tortillasaus (klik) en geraspte kaas heb je overheerlijke maaltijd op de tafel staan.

Print Friendly, PDF & Email

14 thoughts on “Tortilla’s

 1. Goed nieuw Unidex BV is de importeur van de harina pan in Nederland en wij hebben inmiddels de eerste zending “gecertificeerde glutenvrije” harina pan binnen gekregen.
  Deze zal de komende weken in de winkels verkrijgbaar zijn. Eerste geplande levering aan Albert Heijn is in week nummer 31 in 2015.
  U kunt de gluten vrije variant herkennen aan het glutenvrij logo linksboven de blauwe cirkel met de merknaam “P.A.N”

 2. Ik wil dit dolgraag proberen maar vraag me af of de maseca in biologische vorm te krijgen is. Ik maak me zorgen over genetische manipulatie van de mais.

  1. Ja, dat kan ik me voorstellen. Ik denk dat je dan verder moet zoeken als dit merk meel gemanipuleerd is. Ik weet niet of het ook biologisch te koop is. Ik ben dat niet tegen gekomen op internet. Je zou natuurlijk Maseca een mailtje kunnen sturen en vragen of ze ook biologisch te koop is.

  2. Ik heb gluten vrije, biologische masa harina gevonden van Bob’s red Mill.
   Sommige (GV)webshops hebben wel dat merk, maar niet masa harina, ik heb bij verschillende mijn vraag uitgezet. Hopelijk gaat het lukken 🙂

   1. Heb je het nog kunnen vinden waar je die Bob’s red Mill kan kopen? Via Amazon .co.uk is het erg duur vanwege de verzendkosten namelijk. Verder kan ik zelf ook geen andere merken vinden die masa harina verkoopt die biologisch en niet genetisch gemanipuleerd de mais gebruiken.

 3. De harina pan zoals deze nu nog ingeïmporteerd wordt door Unidex BV, kan inderdaad nog sporen van gluten bevatten. Vanaf Oktober 2014 wordt er een nieuwe fabriek voor Harina pan in gebruik genomen in Houston USA en de producten die hier gemaakt worden zullen 100% glutenvrij zijn. Nog even geduld dus we zijn aan het werk om dit te verbeteren.
  voor vragen kunt u terecht op info@unidexholland.com

  Rene Bakker
  Unidex BV

  1. Hallo Rene,

   Dat is fijn om te horen. Ik denk dat een heleboel mensen met coeliakie en tarweallergie hier blij om zullen zijn.

   Renske

  1. Ja, ik ken die winkel. Deze had ik eigenlijk nog eerder dan de Engelse site gevonden. Alleen kon ik op deze site niet echt wijs worden of de tortillameel nu glutenvrij was of niet. Het zal haast wel, als het alleen maismeel is. De verzendkosten zullen zeker goedkoper zijn dan de Engelse site. Het scheelt in ieder geval als je toevallig een tortillapers wilt kopen en dan zou ik zeker de grootste maat nemen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.