Tortilla

Dit is een Spaans vegetarisch recept. Erg makkelijk om te maken, alleen het omkeren is een kunst apart. Ik heb tegenwoordig een echte tortillapan in huis, dus voor mij was het makkelijk om de bovenkant te bakken. Gewoon een kwestie van de bovenkant op de tortillapan vastklikken en omdraaien de pan. Klaar is Renske. De tortilla smaakt erg lekker. Serveer dit warm of op kamertemperatuur met een salade. Of snijd er kleine hapjes van en serveer het in de vorm van een tapas, bijvoorbeeld op een feestje. Mocht het omdraaien niet lukken met een bord, dan kan je de koekenpan (als die hittebestendig is) ook 10 cm onder de grillen zetten totdat het eimengsel gestold is.

voor 4 personen

Ingrediënten:
500 gram vast kokende aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden
1 grote ui, fijngesnipperd
6 eieren, losgeklopt
olie of boter
zout
versgemalen zwarte peper
3-4 eetlepels vers gehakte bieslook

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: minuten
Verder nog nodig: 2 schalen, zeef, spatel, koekenpan en bord, of een tortillapan

Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes.
Doe de plakjes in een schaal.
Snipper de ui en voeg dat bij de aardappelplakjes.
Doe wat olie in de pan en voeg de aardappelplakjes en de ui toe en laat alles op een laag vuurtje gaar worden.
Controleer dat de aardappelplakjes gaar zijn, zo ja schep dan alles in een vergiet boven een schaal en laat het uitlekken.
Breek de eieren boven een grote schaal en klop ze los, voeg er zout en peper toe.
Voeg de aardappelplakjes en ui erbij en roer alles goed door elkaar.
Voeg dan de gehakte bieslook erbij en roer alles nog eens goed door elkaar.
Doe wat olie in de koekenpan en laat het heet worden.
Zet dan het vuur lager en voeg het aardappel-ui en eimengsel in de koekenpan.
Laat ongeveer 5 minuten bakken onder af en toe zachtjes schudden van de koekenpan totdat de onderkant van het mengsel gestold is.
Maak met een spatel de zijkant van de tortilla los.
Plaats een groot bord op de koekenpan en keer de koekenpan en bord voorzichtig samen om zodat de tortilla heel op het bord terecht komt.
Voeg wat olie in de koekenpan en draai deze even rond zodat de olie overal goed verdeeld is.
Laat de tortilla voorzichtig weer terug in de pan glijden (hij ligt nu ondersteboven in de koekenpan).
Ga met de spatel langs de rand zodat de tortilla mooi rond wordt en blijft.
Zet het vuur laag en laat de tortilla voor ongeveer 3-5 minuten bakken (de eieren gestold zijn) en de onderkant goudbruin is.
Neem de koekenpan van het vuur en laat de tortilla op een bord glijden.
Laat het dan voor minstens 5 minuten staan voordat je de tortilla gaat aansnijden.
Serveer de tortilla warm of op kamertemperatuur met een salade.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Tortilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.