Torta di Mandorle (amandeltaart)

Voor de kerst had ik 2 taarten gemaakt, een gewone appelnotencaketaart en een amandeltaart. Voor de appelnotencaketaart heb ik het basisrecept van de ananastaart (klik) gebruikt. In plaats van de ananasblokjes, heb ik er appelschijfjes en noten ingedaan.

Torta di Mandorle  (amandeltaart) is een nieuw recept en het is een heerlijke taart met citroenglazuur. Het is geen vette taart, want er zit geen boter in. Door de opgeklopte eiwitten is het zeker geen droge taart geworden.

voor 6 personen

Ingrediënten:
100 gram gepelde amandelen
1 citroen, liefst onbespoten
4 middelgrote eieren, gescheiden
100 gram fijne kristalsuiker
50 gram vanillesuiker
50 gram bloem
1 theelepel bakpoeder

Voor het glazuur:
50 gram gepelde amandelen
150 gram poedersuiker
2 eetlepels Amaretto (amandellikeur), optioneel

Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 45 minuten
Verder nog nodig: springvorm van 28 cm
Oven voorverwarmen: 190 graden

Bereiding:
Bestrijk een vorm van 28 cm doorsnede licht met olie en bestuif met wat bloem.
Maal de amandelen fijn met de keukenmachine en doe de fijngemalen amandelen in een kom.
Rasp de schil van de halve citroen, knijp de helft uit en zet het sap apart.
Doe de eidooiers met de kristal- en vanillesuiker in de kom van de mixer.
Klop het mengsel tot het in omvang is verdubbeld en heel dik en schuimig is.
Zeef de bloem en bakpoeder in het mengsel en roer de amandelen en citroenschil erdoor.
Schep het over in een andere kom.
Klop de eiwitten met een halve theelepel van het citroensap in zachte pieken fijn.
Doe dit beetje bij beetje door het eidooiermengsel en schep het in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Tik zachtjes met de vorm op het werkblad om de bellen eruit te halen en bak hem dan 40 minuten in de oven of tot de bovenkant stevig aanvoelt.
Steek een breinaald of vleesprikker of satéstokje in het midden van de taart en laat hem 30 seconden zitten; als hij er schoon uitkomt, is de taart gaar.
Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen.
Haal hem uit de vorm en laat hem staan tot hij helemaal koud is.
Maal de amandelen grof, rooster ze licht in de koekenpan en laat ze afkoelen.
Zeef de poedersuiker in een kom en roer er geleidelijk 2 eetlepels citroensap en de likeur (of meer citroensap) erdoor, zodat het een glad, smeerbaar galzuur vormt.
Smeer dit over de taart en bestrooi hem met de gehakte amandelen.
Laat het glazuur stollen.
Bron: Mijn mixer maakt koken makkelijk

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.