Tomatenketchup

Dit recept wilde ik al een tijdje maken. Nu is het zover, het is gemaakt. Eigenlijk is het ook erg makkelijk om te maken. In dit recept zijn niet veel kruiden gebruikt. Het is dan ook een basisrecept. Je kunt er natuurlijk meer kruiden in doen en op zo manier aanpassen aan je eigen smaak. De smaak is iets anders dan wat je gewend bent met de gekochte tomatenketchup. Dat is logisch, want dit is zonder de toegevoegde middelen die er normaal wel inzitten. Deze tomatenketchup kan je een maand of 2 in de koelkast bewaren, mits het in een goed afsluitbare fles zit. Wil je een voorraad maken, dan kan je dit heel goed wecken. Dan is het lang houdbaar (zo lang de fles niet is opengemaakt). Je moet er wel de tijd voornemen. Het staat minstens 1½ uur tot 2 uur op een laag vuurtje te pruttelen om in te dikken.

voor ongeveer 1 liter

Ingrediënten:
1 kilo tomaten, in kleine blokjes gesneden
1 ui, zeer fijn gesneden
300 ml azijn
55 gram suiker
1 afgestreken theelepel gele mosterdpoeder
versgemalen zwarte peper
snufje gemalen kruidnagel
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1½ tot 2 uur
Verder nog nodig: kookpan, staafmixer, fles om te bewaren

Bereiding:
Was de tomaten en snijd ze in stukken.
Hak de ui zeer fijn.
Doe ze samen met wat azijn, ui in een pan en kook alles goed gaar.
Pureer de massa in de pan met een staafmixer.
Voeg de kruiden met de suiker en de resterende azijn en kook de ketchup zachtjes in tot hij stroperig is.
Doe hem in schone flessen of fles met een wijde hals en sluit ze af.
Bewaar de ketchup in de koelkast.
Wil je de flessen lang bewaren, weck dan de ketchup in.
Een grote pan water op zetten en de flessen ketchup er in zetten en het water verwarmen tot 80 graden.
Weck en kook de ketchup voor 20 minuten bij 80 graden.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.