Tiroler krans

De Tiroler krans is een overheerlijke glutenvrije taart. Deze taart is niet notenvrij omdat er hazelnoten in zitten. Door de pure chocolade en de iets bittere hazelnoten smaakt deze taart niet al te zoet, maar omdat je er poedersuiker overheen strooit heeft deze taart toch een zoete smaak. Snijd er niet al te grote stukken af, want de taart valt iets zwaar op de maag. De taart smaakt trouwens erg lekker.

voor 1 krans

Ingrediënten:
200 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel of 200 gram glutenvrije bloem en 1 theelepel bakpoeder
200 gram zachte boter
175 gram suiker
200 gram gemalen hazelnoten
200 gram pure chocolade, in stukjes gebroken of grof fijngemalen in een keukenmachine
3 eieren
3 eidooiers
3 eiwitten (apart houden)
½ citroenschil, geraspt
1 theelepel gemalen kaneel
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 8-10 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 65-70 minuten
Verder nog nodig: (krans of tulband) bakvorm, 2 schalen, zeefje, satéstokje, eventueel keukenmachine
Oven voorverwarmen: 180 graden

Bereiding:
Smeer de bakvorm in met boter en zet het even apart.
Breek de chocolade in stukjes of maal de chocolade in grove stukjes in een keukenmachine en zet het even apart.
Doe de boter in een schaal en voeg hierbij de suiker, 3 eieren en de 3 eidooiers, de geraspte citroenschil, kaneel, zout en de gemalen hazelnoten.
Roer alles goed doorelkaar en voeg dan de bloem en bakpoeder er door.
Klop in een aparte schaal de eiwitten op en schep dat voorzichtig door het deeg.
Voeg de chocoladestukjes erbij en schep dit voorzichtig door het deeg.
Giet of schep het deeg over in de bakvorm en zet deze in een voorverwarmde oven voor ongeveer 65-70 minuten.
Controleer na 65 minuten of de krans al gaar is met een satéstokje.
Is het gaar, dan haal je de krans uit de oven en laat je hem voor 10-20 minuten afkoelen.
Haal als de taart koud is geworden voorzichtig uit de vorm en laat hem nog verder afkoelen.
Als de krans koud is, bestrooi je hem met wat poedersuiker.
Snijd hem in plakken en bestrooi hem eventueel met wat extra poedersuiker.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Tiroler krans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.