Tips en weetjes

Aardbeienallergie:
omdat ik reageer op aardbeien (met uitslag), spoel ik de aardbeien altijd eerst flink onder de hete kraan af in een vergiet. Terwijl de hete kraan loopt, schud ik flink met het vergiet. De netels (of hoe die dingen ook heten) van de aardbeien zijn dan grotendeels weg. De meeste mensen die op aardbeien reageren kunnen dan gewoon aardbeien eten.

Boter vervangen door olie, hoe bereken je dat?
1 kilo boter bevat 0,82 vet en 1 liter olie bevat 0,92 vet.
Om boter te kunnen vervangen door olie moet je dus gaan omrekenen en dat doe je als volgt:
Stel, je hebt 250 gram boter/vet nodig voor een taart/cake. Dan vermenigvuldig je de 250 gram vet met 0,82. De uitkomst hiervan deel je door 0,92 en de uitkomst hiervan is de hoeveelheid olie die je nodig hebt bij de taart/cake. Even simpel uitgelegd: 250×0,82=205 en 205:0,92=222,8 gram. Je gebruikt dus 222,8 gram olie of afgerond naar boven 223 gram olie in plaats van 250 gram boter.

Hoe kan je glutenvrij bladerdeeg het beste gebruiken?
Nooit helemaal laten ontdooien. Ik ontdooi het maar paar minuten. Zodra bladerdeeg kan buigen kan je het gebruiken. Als je het moet uitrollen, dan kan je dat het beste doen tussen 2 stukken ingevette bakpapier doen. Alleen niet te hard drukken en niet te lang. Het bladerdeeg wordt anders te warm en slap. Dat is dan ook de reden waarom het vaak mislukt. Is het bladerdeeg onhandelbaar geworden, leg het dan weer voor minstens 15 of 20 minuten in de koelkast terug.

Hoeveel suiker heb je nodig bij het maken van vruchtensap?
Het uitrekenen van hoeveel suiker je nodig hebt bij de hoeveelheid vruchtensap  is heel erg makkelijk om te doen.  Voor 1 liter vruchtensap gebruik je ongeveer 750 gram suiker (als je het minder zoet wilt hebben, gebruik dan minder). 750 gram suiker gedeeld door 1000 ml = 0,75 gram suiker. Ik had 350 ml vruchtensap, dus 350 x 0,75 = 262,5 gram suiker.

Is kaas lactosevrij?
Ja, de harde Hollandse gele kazen zijn vanaf belegen tot en met de oude kazen lactosevrij. De meeste mensen met een lactose-intolerantie kunnen dit gewoon eten, omdat er praktisch geen lactose meer in zit.

Wat is lactose?
Lactose is melksuiker dat onder invloed van lactase splitst in glucose (klik) en galactose (klik).

Gebroken lijnzaad
Tegen een opgezette buik en verstopping is gebroken lijnzaad een goed, effectief en goedkoop hulpmiddel. Dat het werkt ondervind je eigenlijk al na een paar uur. Het is heel makkelijk te gebruiken: je kunt wat gebroken lijnzaad op je brood strooien, door je eten, op je pizza. Gebruik hiervan in het begin zeker drie eetlepels per dag. Goede bijkomstigheid van lijnzaad: het zit vol met essentiële vetten die ook goed voor de gezondheid zijn. Het voordeel van gebroken zaadjes ten opzichte van de hele is dat je lichaam de vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren die in het zaadjes zitten, beter kan opnemen als de zaadjes al gebroken zijn. Lijnzaad heeft een milde nootachtige smaak. En is daarom goed te gebruiken bij vele gerechten.

Hoe bereken je de hoeveelheid verse gist om naar droge gist of droge gist naar verse gist?
De verhouding tussen droge gist en verse gist is ongeveer 1 : 2,5.
Met andere woorden:
voorbeeld 1:  25 gram verse gist is 10 gram droge gist (25/2,5 = 10 gram).
voorbeeld 2:  11 gram droge gist is 27,5 verse gist (11*2,5 = 27,5 gram).

Hoe bereken je hoeveel (wijnsteen)bakpoeder je nodig hebt als je glutenvrij bloem moet gebruiken omdat je geen glutenvrij zelfrijzend bakmeel in huis hebt?
Ik had van James Martin op tv gehoord: Op 1 kilo (glutenvrij) meel gebruik je 15 gram (wijnsteen)bakpoeder. Maar wat nu als je slechts 250 gram meel wilt gebruiken, hoeveel heb je dan nodig? Dat kan je simpel uitrekenen door 1000 gram meel delen door 15 gram (wijnsteen)bakpoeder. Dus 15 gram bakpoeder gedeeld door 1000 kilo meel is 0,015. Als je 250 gram meel wilt gebruiken, dan heb je 3,75 gram bakpoeder nodig.

Voorbeeld berekening

  (15/1000=0,015):

 • 0,015 maal 250 gram meel, dan heb je 3,75 gram bakpoeder nodig;
 • 0,015 maal 500 gram meel, dan heb je 7,5 gram bakpoeder nodig;
 • 0,015 maal 750 gram meel, dan heb je 11,25 gram bakpoeder nodig;
 • 0,015 maal 315 gram meel, dan heb je 4,725 gram bakpoeder nodig.

Nu is 4,725 gram niet te meten dus rond je het af naar beneden of naar boven.

Vlees snijden:
Vlees bestaat uit spierweefsel. De witte draden die je in het vlees ziet lopen zijn de spiervezels. Snijd je vlees nooit in de richting van de vezels maar altijd er dwars op.
Als je zo plakjes maakt, snijd je de lange vezels door en is het resultaat een stukje vlees met korte vezels. Het vlees blijft dan mals en is vele male lekkerder dan als je met de draad mee snijdt (dan is het net alsof je op kauwgom zit te kauwen).

No-Egg is handig voor mensen die een ei-allergie hebben. Het is glutenvrij, tarwevrij, zuivelvrij, eivrij, gistvrij, sojavrij en er zit geen suiker in.
Wat zit er dan wel in? Aardappelzetmeel, tapiocameel, methylcellose, calciumcarbonaat, voedingszuur: citroenzuur. Het is van het merk Orgran en het is te koop bij reformzaken.

Azijn gebruiken als rijsmiddel en als ei-vervanger:
Azijn is een natuurlijk rijsmiddel dat ook in biscuitdeeg werkt. Als er één eetlepel azijn aan het deeg wordt toegevoegd dan wordt het deeg luchtiger en rijst het hoger. De azijnsmaak verdwijnt tijdens het bakken.

Verder kan je een ei vervangen door azijn en wijnsteenbakpoeder gebruiken. De verhouding is dan: 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder en 2 theelepels (appelcider) azijn voor een taart/cake van ongeveer 250 gram.
Een ei kan je trouwens ook vervangen door 2 eetlepels aardappel- of maïszetmeel met 2 eetlepels water.

Rabarber te zuur?
Is de rabarber te zuur? Een paar extra scheppen suiker is een voor de hand liggende oplossing, maar als het om een toetjes gaat is het veel lekkerder om een paar (glutenvrije) bitterkoekjes te verkruimelen en die erdoor te roeren. Samen met een flinke schep slagroom maakt dit een heerlijk toetje.

Het verschil tussen krenten en rozijnen.
Het verschil is niet groot. Het zijn beide gedroogde druiven. Alleen is de krent van het soort Vitis vinifera ‘Korinthiaka’ en de rozijn van de Vitis vinifera ‘Apyrena’. Verder zijn krenten kleiner dan rozijnen. De kleur van een krent varieert van bruinachtig tot diep donkerblauw. Hoe donkerder de kleur des te zoeter de krent is. De kleur van een rozijn varieert van licht geel tot diep paars en bruin. Rozijnen smaken sowieso zoeter dan krenten.

Hoe controleer je de gaarheid van je vlees?
Een kok kan aan de hand van de druk van zijn hand de gaarheid van het vlees controleren:

 • Houd de hand vlak, met de duim en de vingers tegen elkaar. Druk op de muis(*) van de hand en wat u voelt komt overeen met de druk op het vlees als het nog rood is.
  (*) de muis zit aan de binnenkant van je hand.
 • Spreid de duim en de druk op de muis komt overeen met rosé gebraden vlees.
 • Spreid de vingers en de duim en druk op de muis van de hand . Wat u voelt komt overeen met doorgebraden vlees (wat de meeste koks proberen te voorkomen).
  Bron: In de oven van Stevenson

Help, ik krijg mijn deeg niet uitgerold.
Glutenvrij deeg is soms wat moeilijker om uit te rollen vergeleken met het glutendeeg. Wat ik tegenwoordig doe, is het deeg in een ingevette bakvorm leggen en met mijn handen het deeg in het bakvorm drukken. Mocht het deeg aan je vingers blijven plakken, dan moet je je vinger(s) even nat maken (niet te nat) onder de kraan. Dan krijg je zonder problemen het deeg waar je het wilt hebben. Het deeg gladstrijken in de vorm, doe ik altijd met een natte vinger.

Help, mijn pasta (deegwaren) is aan elkaar vastgeplakt tijdens het koken.
Deegwaren kan je weer los maken door ze onder een korte, ijskoude waterstraal te houden.

Hoe maak je suikersiroop:
Gebruik 100 ml water en 200 gram suiker, aan de kook brengen totdat de suiker is opgelost en paar minuten door laten koken en klaar is de siroop. Wel goed laten afkoelen voordat je het gaat gebruiken.

Wat kan ik i.p.v. suiker gebruiken:
De vraag is dan wel wat je ervoor in de plaats wilt gebruiken. Palmsuiker of meer de vloeibare vorm: honing of agavesiroop.

Ik heb hier paar voorbeelden van verschillende vervangingsproducten:

 • 80 gram suiker kan je vervangen door 80 gram palmsuiker (verhouding is 1 op 1);
 • 80 gram suiker kan je vervangen door 60 ml agavesiroop (agavesiroop smaakt zoeter dan suiker, daarom kan je 25% minder gebruiken. Berekening wordt dan: 80-25%);
 • 80 gram suiker kan je vervangen door 100 gram honing (verhouding is 1 gram suiker = 1,25 gram honing, dus 80*1,25= 100). Wel moet je de temperatuur met 4 graden verlagen en er moet minder vocht gebruikt worden.

Wat is Stevia en aansluitend op de bovenstaande vraag?
Zo nu en dan krijg ik de vraag in welke verhouding je stevia kunt gebruiken in plaats van suiker. Onderstaande matentabel zie je de verhouding van suiker naar stevia-extract.

Wat is stevia? Stevia is een klein groen plantje wat oorspronkelijk uit Paraguay komt. De bladeren van dit plantje worden gebruikt als een zoetmiddel. Het plantje is vele malen zoeter dan de gewone suiker.

Matentabel Stevia-extract (komt uit het boekje ‘Stevia, Het zoete alternatief ~ Ankertje):

 • Ongeveer 2-6 druppels zijn vergelijkbaar met een schepje suiker (theelepeltje).
 • 1 eetlepel = 100 druppels stevia-extract;
 • 10 ml = 150 druppels;
 • 1 kilo of 1000 gram suiker = ca 20 ml stevia-extract.