Tarte tatin chocoladebananentaart

Dit is natuurlijk niet een echte Tarte tatin taart, want dit wordt normaal gesproken gemaakt met bladerdeeg. Dit is een Tarte tatin taart gemaakt met een cakedeeg.

Net iets makkelijker dan een originele tarte tatin taart, want glutenvrij bladerdeeg is niet altijd te koop in de supermarkt en zelf bladerdeeg maken is veel werk. En daar moet je dan ook maar net zin en tijd voor hebben. Nee, dan is een tarte tatin maken met een cakedeeg een stuk makkelijker.

Ik heb glutenvrij zelfrijzend bakmeel gebruikt, maar mocht je dit niet in huis hebben maar wel glutenvrije bloem en bakpoeder. Dan kan je dit ook gebruiken.
Je gebruikt dan bij 130 gram glutenvrije bloem, 8 gram bakpoeder. De cake wordt daardoor een luchtige cake. De hoeveelheid bakpoeder is namelijk best veel voor slecht 130 gram meel.

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs.

Voor 4 personen

Ingrediënten toplaag:
2-4 bananen (afhankelijk hoe groot ze zijn), gepeld en in de lengte door de helft gesneden
20 gram boter
1 eetlepel suiker

Ingrediënten deeg:
1 ei
50 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
53 ml olie of 60 gram boter, (als je boter gebruikt, smelt deze dan eerst in een steelpannetje)
100 ml lactosevrije melk
130 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel;
20 gram cacaopoeder

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Verder nog nodig: ronde bakvorm van 20 cm, koekenpan, eventueel een speciale Tarte Tatin pan, beslagkom, steelpannetje (voor de boter), zeef, grote platte bord
Oven voorverwarmen: 180 graden (elektrische oven met boven- en onder warmte) of 160 graden heteluchtoven

Bereiding toplaag (dit kan op 2 manieren):
Pak een koekenpan en verhit hierin de boter, samen met de eetlepel suiker.
De boter en suiker moeten een lichtbruine kleur krijgen.
Giet het over in een ronde bakvorm en leg hierin de in de lengte gesneden bananen.
Of:
Als je ronde bakvorm op de inductiekookplaat heet kan worden (of gas, maar dat zal geen problemen geven), verhit hierin de boter samen met de eetlepel suiker totdat het een lichtbruine kleur heeft gekregen.
Leg hier de in de lengte gesneden bananen in, de bodem moet helemaal bedekt zijn met de bananen.
Zet de bakvorm met toplaag even apart.

Bereiding deeg:
Als je boter gebruikt: smelt de boter in een steelpannetje.
Pak een beslagkom en doe hierin alle natte ingrediënten (ei, melk, olie of boter) en meng alles goed door elkaar.
Pak een zeef en leg deze op de beslagkom.
Schep het zelfrijzend bakmeel, samen met de cacaopoeder en zeef het meel.
Voeg de suiker erbij en meng alles goed door elkaar.
Giet het deeg over de bananen.
Zorg dat de bananen goed bedekt zijn.
Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak de taart af in 30 minuten.
Controleer na de 30 minuten of de taart gaar is met een cakeprikker of satéstokje.
Is de taart gaar, laat het dan 5-10 minuten rusten, voordat je de taart uit de bakvorm haalt.
Leg een groot plat bord op de bakvorm en draai deze om, zodat de taart op het bord komt te liggen en laat de taart onafgedekt verder afkoelen.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

One thought on “Tarte tatin chocoladebananentaart

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.