Tajine met pittige gehaktballetjes (kefta)

Dit is een Marokkaans recept met heerlijke gehaktballetjes (kefta). Dit gerecht is licht pittig van smaak. De saus smaakt enigszins zuur, dat komt door de citroenpartjes en citroensap. Mocht je hier niet zo van houden, dan zou je de citroenpartjes achterwegen kunnen laten.

Ik heb dit in de tajine gemaakt, maar je kunt dit ook gewoon in een braadpan of hapjespan maken. Wil je het ook in de tajine maken, let er dan wel op dat de eerste keer de tajine eerst moet weken in een emmer water. Als je dit niet doet, dan heb je grote kans dat de tajine kapot knap boven het vuur. Dat zou zonde zijn van de tajine.

Het is een makkelijk recept om te maken en je hebt ook niet al te gekke kruiden nodig. Alles ingrediënten zijn gewoon in de supermarkt te koop.
Links op de foto zie je zoals het in de tajine staat te pruttelen en rechts hoe je het kan serveren. Maar je kunt dit ook met rijst en geroerbakte groenten of gekookte aardappelen met groenten eten.

voor 4 personen

Ingrediënten:
450 gram rundergehakt
3 grote uien, geraspt
30 gram verse gember, geraspt
1 rode chilipeper, ontzaad en fijngehakt
3 eetlepels boter
1 citroen, in vieren gesneden
sap van 1 citroen
300 ml water
1 bosje of plantje platte peterselie, fijngehakt
1 bosje of plantje koriander, fijngehakt
¼ theelepeltje cayennepeper
1 theelepel gemalen komijn
1-2 theelepels gemalen kaneel
1-2 saffraandraadjes.
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 10-15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Verder nog nodig: vlamverdeler (alleen als je een tajine gebruikt), tajine of braadpan met deksel, kom of schaal

Bereiding:
Doe het gehakt in een kom en voeg hierbij de helft van de geraspte ui, de peterselie, kaneel, komijn en de cayennepeper.
Voeg naar smaak zout en versgemalen zwarte peper door en kneed het geheel goed door.
Maak er gehaktballetjes van ter grootte van een walnoot.
Smelt de boter in een tajine of braadpan met deksel en doe de rest van de ui, gember, de chilipeper en de saffraan erbij.
Bak al roerend tot de ui begint te kleuren en glazig wordt.
Voeg de koriander en het citroensap erdoor.
Giet het water erbij en voeg zout (naar smaak) toe en breng alles aan de kook.
Voeg de gehaktballetjes erbij en temper het vuur en doe het deksel op de pan.
Laat het zo 20 minuten zachtjes pruttelen.
Keer de balletjes af en toe om.
Voeg na 20 minuten de citroenpartjes bij het gerecht en laat de saus onafgedekt nog 10 minuten iets inkoken.
Serveer het gerecht warm met bijvoorbeeld brood of rijst en wat geroerbakte groenten.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.