Taftan – plat broodje

Taftan is een plat broodje wat in India, maar ook bijvoorbeeld in andere landen in het (verre) oosten wordt gemaakt en gegeten. Alleen heten ze dan wel iets anders.
Ik kwam dit recept tegen in een Indiaanse kookboek en in dat recept werd dit brood gewoon met rijstemeel gemaakt. Makkelijker kan het haast niet, want rijstemeel is tenslotte glutenvrij.

Dus de eerste keer dat ik dit broodje maakte ging ik ervan uit dat het zou lukken. Dus niet, het was een vettig, droog broodje geworden. Ik kon er iemand zijn hersens mee in slaan. Rijp voor de prullenbak.
De tweede keer (ik geef niet zo gauw op) weer uitgeprobeerd, maar nu wat voorzichtiger met eigen inbreng. Ook dit ging niet goed, wel was iedereen veilig want het brood bleef niet heel en de hersens in slaan was niet van toepassing. Wel was dit brood geschikt voor de prullenbak.

Goed, iets meer gefrustreerd geraakt en daarom maar eens op internet zoeken naar andere taftan recepten. Nou, dat was moeilijk. Niets te vinden, wel iets van Ik.ea. *zucht*
Een dag later dacht ik ineens aan Pinterest en daar vond ik wel paar recepten. Er waren ook paar linken naar youtube (yt). Uiteraard gekeken, alleen was mijn kennis van Hindi 0,0%. Dus verder gezocht op yt en na een tijdje een filmpje gevonden waar ook Engelse tekst bij stond in het filmpje. Er werd wel Hindi gesproken, maar maakte dankzij de Engelse tekst niets uit. Pff….
Dat broodje heb ik gemaakt, maar wel iets aangepast naar glutenvrije én lactosevrije dieet. Ik had een mix van rijstemeel, quinoameel, mix B van Schar en wat maizena gemaakt omdat mijn rijstemeel bijna op was (de volgende keer ga ik alleen glutenvrij broodmix gebruiken).

Het broodje is gelukt. Hij is alleen niet zo mooi gerezen zoals in het filmpje, maar hij is zacht en je kunt het scheuren. Juist dat scheuren hoort bij een plat broodje. Hij is nog niet helemaal naar mijn zin, dus te zijner tijd zal dit recept aangepast worden en wordt er een nieuwe foto geplaatst.

Tip: gebruik glutenvrij broodmeel en neem het soort wat jij het lekkerste vind. Wil je dit brood veganistisch maken, gebruik dan olie i.p.v. boter en sojamelk of kokosmelk.

voor ongeveer 7 broodjes

Ingrediënten:
400 gram glutenvrij broodmix
2 eetlepels lactosevrije yoghurt
3 eetlepels (room)boter of ghee
3 eetlepels suiker voor de gist
1 eetlepel droge gist en wat warm water
zout naar smaak
200 ml lactosevrije melk

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 2 keer 8-9 minuten
Verder nog nodig: bakplaat met bakpapier, beslagkom, zeef, schaaltje, theedoek of plasticfolie
Oven voorverwarmen op: 200 graden

Bereiding:
Doe in het schaaltje het warme water en de gist en suiker.
Meng alles goed door elkaar zodat de gist aan het werk kan gaan.
Pak een beslagkom en zeef hierin het meel en zout.
Voeg de gist erbij en de yoghurt.
Meng alles goed doorelkaar.
Voeg dan de boter of ghee erbij en een scheutje melk.
Alles goed doorelkaar mengen.
Voeg weer een scheutje melk toe en doe dit net zolang tot het deeg niet al te nat of te droog is.
Maak een bol en leg dat terug in de beslagkom en dek de beslagkom af met een theedoek of plasticfolie.
Laat het deeg nu een uur rijzen.
Na het uur verdeel je het deeg in 7 (of meer) ballen
Smeer je handen in met wat gesmolten (room)boter of ghee en maak van elke bal een plat broodje van ongeveer 8-10 cm.
Druk met je vingers kuiltjes in het brood.
Leg elk broodje op de bakplaat en strooi er wat nigellazaad (uizaad) over de broodjes.
Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven voor 8 minuten.
Haal na 8 minuten de bakplaat uit de oven en smeer de broodjes in met gesmolten (room)boter of ghee.
Zet de bakplaat weer terug in de oven en bak de broodje nog eens 8 minuten.
Haal de bakplaat uit de oven en leg de broodjes op een bord.
Dek ze af met een theedoek.
Serveer de platte broodjes bij een warme maaltijd met veel groenten en eventueel met vlees.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.