Surinaamse bami

Surinaamse bami leek me een lekker recept om te maken. Het is ook best makkelijk om te maken. Er zijn verschillende recepten op het net te vinden. Bij de meeste zat maar weinig groenten erin.
Ik wilde er wel groenten in hebben, daarom heb ik voor het gemak een Chinese (je kunt ook een Thaise groentepakket gebruiken) groentepakket bijgedaan.

Er is wel één waarschuwing voor de mensen met coeliakie die gevoelig reageren op de glutenvrije producten die onder de codex van 20ppm vallen.
Volgens de test van de Nederlandse Coeliakievereniging vallen de glutenvrije ketjapsauzen onder de 10ppm. Mocht je er heel erg gevoelig op reageren, gebruik dan tamarindesaus i.p.v. de zoute ketjap asin. Ik had dat de eerste keer gebruikt omdat ik geen zoute sojasaus in huis had.
Het merk Yakso verkoopt trouwens glutenvrije zoute ketjap (ketjap asin). Ik heb deze later gekocht bij de reform en toen weer dit recept gemaakt.

De Surinaamse bami met zoute ketjap smaakte goed, maar ik moet zeggen dat ik het met tamarindesaus het iets lekkerder vond smaken.

voor 4 personen

Ingrediënten:
Chinese of Thaise groentepakket
1 ui, grof gesneden
300 gram kippenvlees, in blokjes gesneden
500 gram glutenvrije spaghetti
½ theelepel Chinese vijfkruidenpoeder
1 theelepel gemalen gember
een flinke knijp tomatenketchup
3 eetlepels glutenvrije ketjap asin (het merk Yakso heeft glutenvrije zoute ketjap)
2 eetlepels glutenvrije ketjap manis (het merk Improba is glutenvrij)
1 eetlepel gedroogde selderij
1 knoflookteen, uitgeperst
2 x ¼ bouillonblokje (1 hele bouillonblokje doormidden snijden en dat weer doormidden
snijden, zodat je ¼ blokje hebt)
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
scheutje water
olie om te wokken

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: pan voor de spaghetti, wok, koekenpan

Bereiding:
Kook de spaghetti (met ¼ bouillonblokje) een volgens de beschrijving van de verpakking.
Doe wat olie in de wok en voeg de ui en knoflook toe en roerbak dit paar minuutjes.
Voeg een ¼ bouillonblokje erbij en zwarte peper, vijfkruidenpoeder, gemberpoeder en een scheutje water en bak dit 2 minuten.
Voeg dan het groentepakket erbij en roerbak dit 5-8 minuten (let wel op dat het niet aanbrandt).

Normaal gesproken voeg je dan de kippenvleesblokjes erbij, maar omdat ik dat apart doe omdat mijn man vegetariër is neem ik een of twee eetlepels ui/kruiden uit de wok en maak ik het vlees af in een koekenpan.

Is zo scheiding niet nodig dan voeg je nu het kippenvlees erbij en wok je deze mee totdat het vlees bruin begint te worden en van binnen gaar is.
Is zo scheiding wel nodig, dan pak je een koekenpan en bak je daar het kippenvlees met het ui/kruidenmengsel tot het vlees bruin en gaar is. Zet het vuur laag om het warm te houden.

Ik ga verder zonder vlees: doe er een flinke knijp tomatenketchup erbij en roer alles goed door elkaar.
Voeg de 3 eetlepel zoute en 2 eetlepel zoete ketjap erbij.
Voeg de gekookte spaghetti erbij en schep nu alles rustig door elkaar.
Proef of de smaak goed, zo niet voeg er dan nog wat zout en peper bij.
Verdeel de Surinaamse bami over de borden en bij de mensen die wel vlees eten schep je de kippenvleesblokjes op de bami zodat ze deze zelf door de bami kunnen mengen.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.