Stracciatella chocoladetaart

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Dit is een overheerlijke simpele chocoladetaart. De chocolade die ik gebruik heb is glutenvrij, maar volgens het livaad niet lactosevrij. De taart is wel notenvrij en verschrikkelijk lekker. Snijd niet al te dikke plakken, want de taart ligt wel wat zwaar op de maag. 😉 Om het stracciatella idee te krijgen in de taart heb ik pure chocolade hagelslag gebruikt. Ik had dat al bij het eiermengsel toegevoegd, omdat ik gemerkt had dat als je dat op het laatste moment toevoegt de hagelslag lang niet zo mooi verdeeld wordt zoals je het op de foto ziet.
Wat zou ik nog verder kunnen schrijven over deze taart? Hij smaakt (te) heerlijk en is ook niet heel erg moeilijk om te maken.
Voor 1 taart

Ingrediënten:
250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
250 gram suiker
250 gram boter
5 eieren
150 gram pure chocoladehagelslag (ik heb het merk De Ruijter gebruikt)
100 gram pure chocolade (ik heb Côte d’Or Fin 86% Noir Brut (klik) gebruikt.)
50 gram pure chocoladereep, in dunne reepjes geraspt
50 gram poedersuiker + iets extra om de taart te bestuiven
100 gram boter

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Cake bereidingstijd: 45 minuten
Opbouw cake: 10-20 minuten
Verder nog nodig: 2 ronde bakblikken van ongeveer 20 diameter, steelpannetje + glazen schaaltje, beslagkom, mixer, weegschaal, kookpan, glazen schaal
Oven voorverwarmen op: 180 graden

Bereiding:
Smelt de boter in een steelpannetje, maar laat het niet koken.
Zodra de boter is gesmolten laat je het afkoelen.
Breek de eieren boven een beslagkom en voeg hierbij de suiker.
Mix de eiersuikermengsel net zolang tot het lichter van kleur is geworden.
Voeg nu de hagelslag erbij en meng het goed door het eiermengsel.
Doe dan beetje bij beetje de bakmeel erbij totdat het helemaal is opgenomen.
Voeg de gesmolten boter bij het deeg en mix alles goed door elkaar.
Pak een weegschaal en verdeel het deeg over de twee bakblikken.
Zet de bakblikken in een voorverwarmde oven voor 45 minuten.
Controleer na 45 minuten of de cake gaar is met een satéstokje.
Haal de cake uit de oven en laat het afkoelen.
Haal ze uit de bakvormen en leg ze op een rooster.
Vul een pan met water en breng deze aan de kook.
Zodra het water kookt zet je het vuur laag en zet je de glazen schaal op de pan.
Voeg hier 100 gram chocolade en 100 gram boter en laat het langzaam smelten.
Zodra het gesmolten is haal je de glazen schaal van de pan en voeg je de poedersuiker toe.
De chocolademengsel is klaar zodra de suiker helemaal is opgenomen, oftewel het mengsel moet glad aanvoelen.
Pak een taartschaal en leg daarop een taart.
Smeer een dikke laag op de bovenkant van de taart.
Pak de andere taart en leg deze op de chocolademengsel en druk het lichtjes aan.
Smeer nu met het resterende chocolademengsel de taart in en doe dat een beetje speels.
Zorg ook dat het over de rand heen loopt.
Strooi nu wat geraspte reepjes op de taart en wat poedersuiker en dan weer wat chocoladereepjes.
Laat de taart nu paar uur staat zodat de chocolade kan uitharden.
Snijd de taart voorzichtig in niet al te dikke punten (rustig snijden dus).
Bron: eigen recept

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs of disolact. Dit recept en kerutabs/disolact zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Stracciatella chocoladetaart

    1. Ik heb even in het livaad gekeken. Je zou de Hagelslag, puur, pak 250 gram eannumer: 8710400002970 van AH kunnen gebruiken, deze is lactosevrij. Hij is wel NG -> Glutenvrij (hoeveelheid gluten onder 20ppm). Ik weet niet of jij daar tegen kunt, anders zou je deze hagelslag kunnen gebruiken. Inderdaad Lactosevrije boter gebruiken, maar dat weet je waarschijnlijk zelf wel welk merk goed is. Succes Kathleen. Laat je het nog weten of het gelukt is?

  1. Wat een fantastisch recept! En in mijn ogen ook hartstikke lactosevrij als je namelijk lactosevrije boter gebruikt! Jummie, komt echt op mijn lijstje om te maken

Laat een antwoord achter aan kathleen Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.