Stoofvlees met kweeperen is een Joods recept. Tijdens het koken ruikt het al zo heerlijk in de keuken mede dankzij de kaneel. Het recept is niet moeilijk te maken. Het heeft wel tijd nodig voordat het klaar is, maar als het klaar is is het een heerlijk recept.
Kweeperen wordt verkocht door de Turkse groenteboer en bij reformzaken.

voor 6 personen
Ingrediënten:
2 grote uien, grof gehakt
olie
1 kilo runder stoofvlees, in blokjes van 2,5 cm gesneden
1½ theelepel kaneel
¼ theelepel nootmuskaat
2 grote, rijpe kweeperen, gewassen. Zonder klokhuis en in dikke plakken gesneden (met of zonder schil)
4 eetlepels citroensap
1½ – 2 eetlepels suiker, of naar smaak
versgemalen peper
zout naar smaak
Voorbereidingstijd: 10 minuten, plus een uur om de gele erwten te laten weken.
Bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten
Verder nog nodig: braadpan
Bereiding:
Fruit de uien in een grote braadpan tot ze zacht en glazig zijn.
Doe het vlees er bij en bak het tot het gelijkmatig bruin is.
Voeg heet water toe tot het vlees onderstaat, de specerijen, peper en zout en laat het 1 uur stoven.
Doe de kweeperen er bij en zo nodig nog wat water.
Stoof nog ongeveer 30 minuten tot de kweeperen zacht zijn.
Laat de laatste 15 minuten de citroensap en de suiker meestoven.
Bron: aangepast recept van De Joodse keuken van Claudia Roden