Stoofpotje met parelhoen en groenten

Ik had nog een parelhoen in de vriezer liggen en aangezien het weer tijd is om de vriezer leeg te eten (zodat we hem schoon kunnen maken), is hier een recept met parelhoen. Ik heb het recept hier en daar aangepast. Het is wel een recept waar je ruim de tijd voor moet nemen. Je bent er plusminus 85 minuten mee bezig. Serveer dit gerecht met gekookte aardappelen of aardappelpuree.

voor 4 personen

Ingrediënten:
4 prei, in stukken van 3 of 4 cm gesneden
250 koolraap, geschild en in grote blokjes gesneden
250 wortels, in stukjes van 3 of 4 cm gesneden
250 gram (diepvries) doperwten
6 grote champignons, in kwarten gesneden
1 ui, grof gesnipperd
1½ kilo parelhoen, in 4 stukken gesneden (eventueel door de poelier gedaan)
1 fles droge witte wijn
2-4 knoflookteentjes
1 laurierblad
1 takje verse tijm
2 takjes verse peterselie (bij de ui)
1 eetlepel vers gehakte munt
1 eetlepel mosterd
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
olie om in te bakken
4 eetlepels bloem met daarin zout en peper

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 85 minuten
Verder nog nodig: grote ovenvaste braadpan, koekenpan
Oven voorverwarmen op: 180 graden

Bereiding:
Breng de bloem op smaak met zout en peper en haal de stukken parelhoen door de bloem.
Doe wat olie in de koekenpan en bak hierin de parelhoenstukken lichtbruin.
Schep ze over in de braadpan.
Doe nog wat olie in de koekenpan en bak hierin de ui, champignons en de knoflook, totdat de ui glazig wordt.
Voeg dan de fles witte wijn erbij.
Voeg de tijm, laurierblad en de peterselie erbij en breng alles aan de kook.
Zet het vuur dan lager en laat dit zo 3-4 minuten zachtjes pruttelen.
Giet het dan over de parelhoenstukken heen en breng het op smaak met wat zout en peper.
Doe de deksel erop en zet de pan voor 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Na 40 minuten haal je de pan uit de oven en voeg je de wortels, doperwten en de koolraapstukjes toe.
Zet de pan voor nog eens 30 minuten in de warme oven.
Haal de pan uit de oven en zet hem op het vuur.
Voeg de doperwten erbij
Roer dan als laatste 1 eetlepel mosterd er door heen en laat alles nog een 10 minuten zachtjes pruttelen, zonder deksel erop.
Voeg als laatste de gehakte munt en peterselie toe en maak het geheel af met zout en peper.
Serveer het met gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.