Stoofpot van pinda’s is een Ethiopische recept. De naam van dit recept is Shiro Wat.
Eigenlijk is het een soort van pindasaus, maar dan ietsjespietje anders dan wat wij gewend zijn (lees: Indonesische pindasaus).
Wij hebben dit op een simpele wijze gegeten. Ik had gekookte rijst opgebakken met wat boter en reepjes komkommer en een gekookte eitje erbij geserveerd.
Simpele kan het haast niet. Wil je het uitgebreid eten, dan is een salade aan te raden.
Behalve rijst zou je dit ook met gebakken aardappelschijfjes of gewoon met wat patat kunnen eten.
Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, eivrij als je het ei weg laat en is geschikt voor vegetariërs en veganisten als ze de boter vervangen voor olie.
voor 2-3 personen
Ingrediënten:
225 gram pindakaas of 250 gram pinda’s, gemalen
50 gram boter (Wajang boter en Minusl is lactosevrij)
1 ui, gesnipperd
1 eetlepel tomatenpuree
½ theelepel gedroogde tijm
½ theelepel paprikapoeder
¼ theelepel (vers) gemalen nootmuskaat
¼ theelepel kaneelpoeder
¼ theelepel komijnpoeder
½ theelepel (vers) gemalen zwarte peper
zout naar smaak
600 ml water
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Verder nog nodig: koekenpan
Bereiding:
Doe wat boter in de koekenpan en bak de ui goudbruin.
Voeg de tomatenpuree en alle kruiden + zout erbij en meng alles goed doorelkaar.
Laat het zo 1 minuutje zachtjes pruttelen.
Voeg de pindakaas erbij en meng het door de ui/kruidenmengsel.
Voeg nu beetje bij beetje het water erbij totdat het een gladde, dikke saus is geworden.
Laat het nog paar minuutjes zachtjes pruttelen op een zeer lage vuur (de saus brandt snel aan).
Roer af en toe.
Serveertip:
Kook wat rijst en maak ondertussen een salade naar eigen smaak.
Schep wat rijst en salade op het bord en schep wat van de pindasaus over de rijst.
Serveer er eventueel ook een gekookt of gebakken ei erbij.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl