De slowcooker is een ideaal apparaat om te gebruiken als je geen tijd hebt om in de keuken te staan. Je snijdt alles van te voren en dan bak je enkele ingrediënten even op in de koekenpan (maar dat hoeft eigenlijk ook niet echt) en dan doe je alles in de slowcooker. Vervolgens roer je alles even goed doorelkaar en je zet de slowcooker aan.
Je hebt er geen omkijken naar. Op de dagen dat ik naar les ga, gebruik ik dus de slowcooker. Gemak dient de mens.
Ik had nog een blik kidneybonen in de voorraadkast staan maar omdat ik niet echt van peulvruchten houd, blijft dat eigenlijk altijd staan. Dit blik dus ook. Hij stond al meer dan een jaar in de voorraadkast.
Het was dus nu echt tijd om er een keertje een bonengerecht mee te maken.
Samen met de glutenvrije Risoni (dat had ik ook nog nooit gebruikt) is het een vegetarische stoofpot met kidneybonen met diverse groenten geworden. Een simpel gerecht om te maken en heerlijk om op te eten.
Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten als ze geen geraspte kaas gebruiken.
voor 4 personen
Ingrediënten:
1 pak glutenvrije Risoni (van het merk Peak’s Free from)
2 prei, gehalveerd en in plakjes gesneden
1 courgette, gehalveerd en in plakjes gesneden
1 flespompoen van plusminus 400 gram, in stukken gesneden
1 grote ui, grof gesnipperd
500 gram tomaten, in stukjes gesneden
200 gram kastanjechampignons, in vieren gesneden
1 bleekselderijstengel, in kleine stukjes gesneden
1 groene paprika, ontzaad en in stukjes gesneden
3 bosuitjes, in ringen gesneden
1 blik kidneybonen van 400 gram
olie
eventueel wat geraspte kaas
Verder nog nodig:
1 theelepel witte peper
1 theelepel zoete paprikapoeder
1-2 theelepels Griekse kruidenmix (klik)
1 eetlepel gedroogde bieslook
1 theelepel gemalen uipoeder
kneep tomatenketchup
scheut balsamicoazijn
scheutje tamarindesaus
60 ml water
zout naar smaak
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd slowcooker: 2 uur en 30 minuten
Verder nog nodig: koekenpan, slowcooker, kookpan voor de risoni
Stand slowcooker: low
Bereiding:
Verhit wat olie in de koekenpan en roerbak hierin de ui en de champignons voor paar minuten (de ui moet een beetjes glazig worden) en schep deze over in de slowcooker.
Verhit nog wat olie in de koekenpan en roerbak hierin de prei en de paprikastukjes voor paar minuten en schep deze over in de slowcooker.
Roer alles even goed doorelkaar.
Spoel de kidnetybonen af en laat ze uitlekken.
Voeg nu de rest van de groenten, kidneybonen en de kruiden, azijn, tomatenketchup, water en tamarindesaus erbij.
Roer alles goed doorelkaar en zet de slowcooker op 2 uur en 30 minuten op stand low.
Na de stooftijd kook je de Risoni volgens de beschrijving op de verpakking.
Verdeel de risoni over de borden en schep hierop of er naast het groentemengsel en strooi er eventueel wat geraspte kaas over.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl