Stevige maaltijdsoep met rundvlees

Met het koude weer tegenwoordig is een stevige maaltijdsoep altijd lekker. In deze soep is runder sucadevlees gebruikt en veel groenten. Het is een soep die 1½ uur zachtjes staat te pruttelen op het vuur. Een echte slow cooking recept dus.
Mocht je denken dat de groenten na 1½ uur zachtjes pruttelen helemaal kapot gekookt zijn. Nee, want er zitten hoofdzakelijke harde groenten in. Deze groenten kunnen een lange (zachte) kooktijd goed hebben. Alleen de prei wordt op het eind in de soep gedaan. De prei heeft slecht een korte kooktijd nodig. Het is een heerlijke en gezonde soep. Serveer de soep met wat brood.
Tip: je kunt deze soep nog aanvullen met bijvoorbeeld glutenvrij rookworst, als je die kan vinden. Voor mij was dat geen optie, omdat de meeste glutenvrije en lactosevrije rookworsten of worsten altijd varkensvlees bevatten.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
500 gram sucadelappen, in stukjes gesneden
1 aardappel, in stukjes gesneden
1 koolraap, in stukjes gesneden
2 uien, grof gesneden
500 gram tomaten, in blokjes gesneden
1 bleekselderij stengel, in lengte doorgesneden en in kleine stukjes gesneden
4 bosuitje, in schuine grote stukken gesneden
4 wortels, in schuine grote stukken gesneden
6 champignons, in stukjes gesneden
1 prei, in halve ringen gesneden
½ liter heet water
1 bouillonblokje
2 laurierblad
3 kruidnagels
snufje nootmuskaat
1 theelepel paprikapoeder
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels tomatenketchup
3 takjes verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
½ theelepel rozemarijn
1 theelepel bonenkruid
1 knoflookteentje, uitgeperst
2 eetlepels suiker
1 eetlepel balsamicoazijn
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
olie/boter om in te bakken

Voorbereidingstijd: 20-25 minuten
Bereidingstijd: 90 minuten
Verder nog nodig: grote braadpan of soeppan

Bereiding:
Doe wat olie of boter in de braadpan of soeppan en bak de sucadelappen tot het vlees bruin is.
Schep het uit de pan op een bord en zet het even apart.
Doe nog wat olie in de pan als er te weinig bakvocht is.
Bak de ui totdat ze glazig worden en voeg dan de rest van de groenten erbij, behalve de prei.
Roerbak alles voor 5 minuten en voeg dan het water en het bouillonblokje toe.
Breng alles aan de kook en schep dan het vlees terug in de pan.
Doe alle kruiden, azijn, citroensap en het suiker in de soep, behalve het zout en roer alles goed door elkaar.
Breng de soep weer aan de kook en zodra het kookt, zet dan het vuur laag en dek de soep af met het deksel.
Laat het nu voor 1 uur zachtjes pruttelen.
Voeg dan de prei toe en laat het dan nog eens voor 30 minuten zachtjes pruttelen.
Na 90 minuten is de soep klaar.
Maak de soep af met wat zout en peper.
Serveer de soep met brood.
Bron: eigen recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.