Steak pudding

Op de Engelse tv was vorig jaar een kookprogramma waarin zo vaak een pudding of een pastei werd gemaakt. Omdat hij (Paul Hollywood) het zo makkelijk maakte, heb ik toen besloten om het ook een keertje te maken en uiteraard glutenvrij.

Ik moest natuurlijk eerst een puddingvorm kopen. Ik heb hem via internet gekocht. Ze zijn er in verschillende maten en materialen te koop: aardewerken en/of plasticvormen met een deksel (klik).

Toen ik de vorm binnen had ben ik de volgende dag gelijk begonnen met het deeg. Het eerste resultaat was een grote teleurstelling: het was mislukt. In het oorspronkelijke recept moest je bloem voor het deeg gebruiken. Glutenvrije bloem is toch heel anders dan gewone glutenbloem (het is niet zo elastisch). Omdat ik het nog niet wilde opgeven, heb ik bij de tweede poging glutenvrij broodmeel gebruikt en dat is wel gelukt.

Even uitleggen wat een Steak pudding is: dit is dus een klassiek Engels recept en het is een gestoomde vleesgerecht met pasteideeg. Het Engelse woord ‘pudding’ moet je niet verwarren met ons nagerecht. Het komt namelijk van het Franse woord boudin, dat worst betekent en teruggaat tot pasteiachtige vleesgerechten uit de Middeleeuwen.

Het deeg rol je uit met een deegroller en vervolgens leg je het in de puddingvorm. Dat is mij niet gelukt. Ik heb het deeg gewoon uitgerold en in delen in de vorm gelegd en goed in de vorm gedrukt, zodat je een egaal deeg krijgt. Het deksel heb ik ook op zo manier gedaan.

Dit is een slow cooking recept, maar ik heb in het recept ook opgenomen hoe je het kan maken als je geen slow cooker hebt. Normaal word in dit soort recepten suet (niervet) gebruikt, maar ik heb kokosvet gebruikt. Ik vond dit qua structuur een goede vervanger voor niervet. De steak pudding smaakt trouwens heel erg goed. Samen met gekookte groenten en een jus heb je een complete maaltijd.

voor 4 personen

Ingrediënten deeg:
200 gram glutenvrij broodmeel (ik heb Schar mix B gebruikt)
225 gram kokosolie/vet (of als je dat kan vinden: suet oftewel niervet)
water (net zoveel om er een soepel deeg van te maken)
zout

Ingrediënten vulling:
500-600 gram runderstoofvlees, in blokjes gesneden
250 gram kleine sjalotjes, in vieren gesneden
1 winterpeen, in kleine blokjes gesneden
4 portobello’s, in stukjes gesneden
2 eetlepels glutenvrije bloem
250 ml droge rode wijn
2 theelepels glutenvrije mosterd
2 theelepel glutenvrije worcestersaus (klik)
2 eetlepels glutenvrije bloem
500 ml runderbouillon (1 runderbouillonblokje en 500 ml heet water)
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
olie om in te bakken

Voorbereidingstijd deeg: 5-10 minuten
Voorbereidingstijd vulling: 20-25 minuten
Bereidingstijd: 3-5 uur
Verder nog nodig: puddingvorm voor 1½ liter, slowcooker of een grote kookpan met deksel, bord (passend in de pan of slowcooker), schaal, aluminiumfolie, bakpapier, keukentouw, deegroller, braadpan, vlamverdeler
Stand slow cooker: stand 1 – high

Bereiding vulling:
Doe wat olie in de braadpan en bak hierin het vlees.
Zodra het vlees bruin is geworden voeg je hier de bloem, sjalotjes, portobellostukjes en de winterpeenblokjes erbij.
Schep alles goed door elkaar.
Voeg dan de mosterd, worcestersaus, zout en peper en als laatste de rode wijn.
Laat het zo 20-25 zachtjes pruttelen.
Zet het vuur uit en laat het afkoelen.

Bereiding deeg:
Doe het broodmeel in een schaal en voeg hierbij de kokosvet/olie (of niervet) en zout.
Meng alles goed door elkaar en rol het deeg uit.
Neem een derde van het deeg voor een deksel te maken.
Rol het deeg in de puddingvorm (als het niet lukt, doe het dan het stukjes deeg en vul de vorm zo met het deeg).
Schep de vulling in de puddingvorm en druk het voorzichtig aan.
Giet plusminus 50-100 ml van het vocht erop.
Rol de deksel uit en leg dat op de gevulde puddingvorm.
Maak de randen van het deegdeksel vochtig en druk het er stevig op.
Dek het geheel af met bakpapier en vervolgens met aluminiumfolie, waarbij u ruimte overlaat voor het rijzen (dus gewoon ruim bakpapier en folie gebruiken en niet te strak op leggen).
Bind er keukentouw omheen.
Maak een hengsel om de vorm later gemakkelijk uit de cooker of pan te kunnen tillen.

Bereiding in de slow cooker:
Zet de vorm op een omgekeerd bord in de slow cooker of pan en giet er water bij tot bijna halverwege de vorm.
Zet de afgesloten slow cooker op stand laag en stel de timer in op 3-5 uur.

Bereiding in een kookpan met deksel:
Zet de vorm op een omgekeerd bord in een grote kookpan met deksel en giet er water bij tot bijna halverwege de vorm.
Zet de pan op een vlamverdeler en breng het water aan de kook en zodra het water kook zet je het vuur zacht (het water moet wel zachtjes blijven pruttelen).
Leg de deksel op de pan en controleer na elk uur of er nog genoeg water in de pan zit.
Mocht dat niet het geval zijn, vul het dan bij met gekookt water.
Kook de pudding in 3-5 uur gaar.

Haal de pudding uit de slow cooker of kookpan en verwijderd de bakpapier en folie.
Leg een bord op de puddingvorm en draai alles om zodat de pudding uit de vorm kan komen.
Laat de pudding 10-15 minuten afkoelen.
Snijd er punten van en serveer het met gekookte groenten en jus.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.