Spitskoolsalade

Na 2 drukke weken heb ik vandaag weer een recept gemaakt. Spitskoolsalade is een vegetarische zomerse salade wat vaak in de Scandinavische landen worden gegeten. Het is een simpel recept om te maken en als je de spitskool gesneden hebt, is het ook snel gemaakt. De amandelen zijn geroosterd in een koekenpan. Pas op dat ze niet te zwart worden en laat ze goed afkoelen, want ze zijn loeiheet. Je verbrandt je tong als je ze direct in je mond stopt. Heb je een notenallergie, laat dan de noten weg. De salade smaakt zonder de noten net zo goed. Vanwege de honing is deze salade niet veganistisch. Wil je deze salade wel eten als je een veganist bent, vervang dan de honing met agavesiroop of ahornsiroop. Meer heb ik er niet te vertellen over dit recept. De salade smaakt verrukkelijk.

voor 4 personen

Ingrediënten salade:
1 spitskool, in dunne reepjes gesneden
500 gram verse doperwten (of uit de diepvries, ontdooit en uitgelekt)
100 gram dille
2 handen vol amandelen, geroosterd

Ingrediënten dressing:
2 eetlepels citroensap
1½ eetlepel honing
100 ml olie
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 10-15 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Verder nog nodig: grote schaal, schaaltje of flesje, koekenpan

Bereiding dressing:
Doe alles in een schaaltje of flesje en klop of schud alles door elkaar.
Zet het even apart.

Bereiding salade:
Spoel de spitskoolreepjes schoon onder de kraan en laat het uitlekken.
Doe dat ook met de dille.
Doe de spitskoolreepjes in een grote schaal en voeg hierbij de dille en de doperwten.
Schep alles goed doorelkaar.
Rooster de amandelen in een koekenpan en rooster de amandelen net zolang totdat ze beginnen te bruinen.
Laat de amandelen afkoelen (nog niet eten, want ze zijn loeiheet).
Schud of klop de dressing nog eens en giet het over de salade heen.
Schep alles goed door elkaar.
Strooi als laatste de afgekoelde amandelen er overheen en schep ze door de salade.
Verdeel de salade over 4 borden en serveer de salade met wat brood of gepofte aardappelen of gebakken krieltjes.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Spitskoolsalade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.