Spinazieflappen

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Dit zijn simpele spinazieflappen met spinazie en feta en wat andere ingrediënten. De smaak is vrij neutraal, maar wel erg lekker. De spinazieflappen kan je warm en koud eten. Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept.
Voor de mensen die dit ook een keer willen eten, er is tegenwoordig een lactosevrije feta van het merk Heirler te koop bij sommige reformzaken en MinusL bij sommige reformzaken en supermarkten.
voor 4 of 8 flappen

Ingrediënten:
8 tot 16 glutenvrije bladerdeeg (ik had Liekeisvrij van gluten)
600 gram verse spinazie (gewassen in ijswater)
200 gram (geiten)feta of lactosevrije feta van het merk Heirl
2 eetlepels honing of agavesiroop
1 ei
zout en peper naar smaak
1 theelepeltje paprikapoeder
olie om in te bakken
ei om het bladerdeeg in te smeren
eventueel sesamzaad

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30-35 minuten
Verder nog nodig: wok, zeef, schaal, klein schaaltje, deegroller, bakplaten met bakpapier
Oven voorverwarmen op: 180 graden

Bereiding:
Leg op een stuk bakpapier 8 (of 16) plakken bladerdeeg en leg er een ander stuk bakpapier op en laat het zo even paar minuten liggen.
Verwijder ondertussen de grote steeltjes van de spinaziebladeren.
Doe wat olie in de wok en roerbak hierin de spinaziebladeren.
Zodra de spinazie is geslonken zet je het vuur uit en schep je de spinazie over in een zeef.
Laat het nu goed uitlekken.
Snijd de feta in kleine stukjes en doe dit in een schaal.
Voeg de honing of agavesiroop, zout en peper en het ei erbij en roer alles goed door elkaar.
Knijp nu de spinazie met handen verder uit, zodat er zo min als mogelijk is vocht in de spinazie zit.
Hak nu de spinazie fijn.
Doe de spinazie bij het fetamengsel en roer alles goed doorelkaar.
Breek nu het tweede ei in een klein schaaltje en klop het los.
Rol nu met een deegroller het bladerdeeg ietsjes uit.
Schep nu 2 eetlepels spinazievulling op 4 vellen bladerdeeg enz..
Zorg dat de vulling in het midden en smeer de randen in met wat ei.
Leg nu op de 4 vellen bladerdeeg en vulling de andere 4 bladerdeegvellen.
Druk het even aan met de handen, zodat de vulling in het midden blijft liggen.
Druk nu met een vork de randen aan en dat je een mooi afgewerkt patroontje krijgt op de spinazieflap.
Smeer de flappen in met wat ei en strooi er eventueel wat sesamzaad over.
Leg de spinazieflappen op een bakplaat met bakpapier en bak de flappen in een voorverwarmde oven in 30-35 minuten tijd.
Haal na 30-35 minuten de flappen uit de oven en laat ze afkoelen.
De spinazieflappen zijn koud en warm te eten.
Bron: eigen recept

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs of disolact. Dit recept en kerutabs/disolact zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.