Sperziebonenprutje

Sperziebonenprutje is een simpel en makkelijk gerecht om te maken.
Wij hadden een keertje oude tomaten in de koelkast liggen en deze moesten op, want anders konden ze weg. Dat is natuurlijk zonde. We hadden ook nog champignons liggen die echt binnen paar dagen opgemaakt moest worden. Alleen de sperziebonen waren vers.
Deze ingrediënten en een ui (en de rest natuurlijk) is een ideale combinatie om te maken.
Het verzinnen van een naam was wat anders, uiteindelijk kwam ik op sperziebonenprutje.

Ik heb dit recept inmiddels al meerdere keren gemaakt en het smaakt ons elke keer weer heel erg goed.
Ik had het de ene keer met rijst geserveerd en de andere keer met gekookte aardappelen. Maar ook met gebakken aardappelen of met krieltjes (klik) of met patat en zelf met glutenvrije pasta smaakt dit recept goed.

Wil je dit met (vegetarisch) vlees eten, doen!
Het vlees snijd je dan in blokjes/stukjes en je bakt ze mee samen met de ui en champignons.
Wij hadden het ook een keertje met haloumi (Griekse zoute kaas) gegeten en dat smaakte ook erg goed. Zie de foto op instagram (klik).

Dit recept is eivrij, glutenvrij, graanvrij, lactosevrij (dan geen halloumi erbij eten), notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten als ze de halloumi weg laten.

voor 4 personen

Ingrediënten:
500 gram sperziebonen, gaar gekookt of een pot met sperziebonen, uitgelekt
1 grote ui, gesnipperd
250 gram (kastanje)champignons, in vieren gesneden
250 gram tomaten, in stukjes gesneden
1 theelepel paprikapoeder
½ eetlepel glutenvrije ketjap – sojasaus
een scheutje balsamicoazijn
1 theelepel mosterd zonder suiker
1 kneep tomatenketchup
versgemalen zwarte peper naar smaak
zout naar smaak
olie

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: kookpan voor de sperziebonen, hapjespan of braadpan

Bereiding:
Kook de sperziebonen gaar en laat ze uitlekken en zet ze even apart.
Doe wat olie in de hapjespan of braadpan en roerbak hierin de ui en de champignons voor ongeveer 5 minuten.
Voeg dan de tomatenstukjes erbij en alle kruiden, tomatenketchup, balsamicoazijn, de mosterd en de glutenvrije sojasaus.
Roer alles goed door elkaar en breng het aan de kook.
Zodra het kookt zet je het vuur lager maar het moet wel blijven pruttelen.
Voeg nu de gekookte sperziebonen erbij en leg de deksel op de pan en laat het zo zachtje 15 minuten pruttelen.
Kijk af en toe of er nog genoeg vocht in zit.
Zo niet, voeg dan nog wat water toe.
Roer af en toe.
Na de 15 minuten is het sperziebonenprutje klaar.
Serveer het sperziebonenprutje met gekookte aardappelen of gebakken aardappelen of met rijst of met pasta.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.