Speculaasmuffins

Op donderdag 30 september 2010 was er een bijeenkomst van het Coeliakie en tarwe-allergieforum in Bunnik. Wij hebben daar heerlijke pannenkoeken gegeten, maar voor bij de koffie en thee hadden enkele van ons cakejes meegenomen. Deze waren erg lekker. Ik had speculaasmuffins gemaakt en ze vroegen of het recept ook op mijn receptensite stond. Nee, zei ik en toen ja, hij staat er wel. Ik gebruik namelijk het recept van de speculaascake. Het verschil zit hem dan in de baktijd en de vorm natuurlijk. Ik had gisteren al speculaasmuffins gemaakt, maar die waren in zeer rare vormen uitgelopen. Daarom vandaag weer muffins gemaakt, maar nu heb ik de papieren vormpjes netjes in een silicone muffinvorm gedaan. Uitlopen is er dan niet meer bij. Dit recept maakte ik ook al toen ik nog niet wist dat ik coeliakie had. Het recept maak ik dan eigenlijk ook precies hetzelfde, alleen nu met glutenvrije zelfrijzend bakmeel. Iedereen vond ze lekker.

voor 12-14 stuks

Ingrediënten:
250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (bijvoorbeeld: Orgran Gluten Free Self Raising Flour of van Doves zelfrijzend bakmeel)
250 gram suiker
250 gram boter, gesmolten of vloeibaar boter
5 eieren
1 volle theelepel speculaaskruiden (het merk Verstegen is glutenvrij en te koop bij diverse supermarkten)
snufje zout

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Verder nog nodig: muffinvormpjes, mixer of keukenmachine, beslagkom
Oven voorverwarmen op: 180 graden

Bereiding:
Breek de eieren in een beslagkom en voeg de suiker toe en meng het goed door elkaar.
De eieren en suiker zijn goed door elkaar gemengd als de kleur lichtgeel is geworden.
Voeg beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe.
Voeg de speculaaskruiden toe en meng dit goed door het deeg.
Het deeg wordt nu lichtbruin.
Smelt de boter en voeg je de boter langzaam toe terwijl de mixer of keukenmachine staat te draaien.
Doe het deeg in de muffinvormpjes met 2 eetlepels en zet ze in de oven voor ongeveer 35 minuten.
Controleer bij 1 muffin of hij gaar is met een satéstokje.
Haal ze uit de oven en laat de muffins afkoelen.
Bron: eigen recept

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Speculaasmuffins

  1. @Brigitte, ja dat kan. Ik heb dat zondag uitgeprobeerd. De amandelspijs wordt ietsje hard, maar is goed te eten. Ik zou er wel een klein balletje/hoopje in doen. Groter niet, anders zak het naar de bodem.

Laat een reactie achter op Judy Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.