Omdat deze maand de herfst gaat beginnen is het zo langzamerhand ook weer tijd voor typische herfst- en winterrecepten. Zo heb ik nu een speculaascake gemaakt. Ik had bij de botercake geschreven dat dit het basisrecept is voor cake. Met de botercake recept heb ik een variatie gemaakt.
In dit recept heb ik de vanillesuiker en de citroenrasp weggelaten en daarvoor in de plaats een volle theelepel speculaaskruiden toegevoegd. Je moet er voor zorgen dat de speculaaskruiden heel goed gemengd is. Dan de cake in de oven zetten. Tijdens het bakken ruikt het al zo heerlijk naar speculaas.
Het resultaat is een heerlijke speculaascake voor bij de koffie of thee. Echt genieten. Hij smaakt altijd naar meer.
voor 1 cake
Ingrediënten:
250 gram zelfrijzend glutenvrij bakmeel (bijvoorbeeld: Orgran Gluten Free Self Raising Flour of van Doves zelfrijzend bakmeel)
250 gram suiker
250 gram boter, gesmolten of vloeibaar boter
5 eieren
1 volle theelepel speculaaskruiden (het merk Verstegen is glutenvrij en te koop bij diverse supermarkten)
snufje zout
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 70-90 minuten
Verder nog nodig: cakebakblik, mixer of keukenmachine
Oven voorverwarmen op: 180 graden (heteluchtoven: 160 graden)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven: 160 graden).
Breek de eieren in een beslagkom en voeg de suiker toe en meng het goed door elkaar.
De eieren en suiker zijn goed door elkaar gemengd als de kleur lichtgeel is geworden.
Voeg beetje bij beetje de zelfrijzend bakmeel toe.
Voeg de speculaaskruiden toe en meng dit goed door het deeg.
Het deeg wordt nu lichtbruin.
Smelt de boter en voeg je de boter langzaam toe terwijl de mixer of keukenmachine staat te draaien.
Vet het bakblik in en strooi er iets van het meel in.
Stort het deeg in het bakblik en zet hem in de oven voor ongeveer 70 minuten.
Controleer of de cake gaar is met een satéstokje.
Is de cake nog niet gaar, zet hem 10 minuten langer in de oven en controleer na deze 10 minuten of de cake gaar is.
Haal hem uit de oven en laat hem even staan.
Als de cake ietsje is afgekoeld, haal je hem uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een taartrooster.
Bron: eigen recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl
90 minuten in de oven leverde mij een bijna verbrande cake op….. Ook de hoeveelheid koekkruiden zal ik de volgende keer iets ophogen want hij smaakt wat flauw….
Ik gebruik geen gewone suiker, misschien is dat het?
Ik zou het niet weten, maar ik weet wel dat ovens kunnen verschillen. Ik heb de baktijd aangepast, zodat men zelf kan kijken of hij na plusminus 70 minuten gaar is of niet.
Dat is dus een recept voor mij: lekker en makkelik!
Lijkt me lekker!
Dat ziet er erg lekker uit!!
Snel eens proberen