Speculaas-chocoladecake

Het is weliswaar geen sinterklaastijd meer, maar ik had hier echt zin in: Speculaas-chocoladecake.
Tijdens het maken van de deeg kwam ik een open chocoladereep tegen en toen dacht ik dat ik dit ook wel in de cake kon doen. Dus gedaan en de verrassing was dat dit een zeer geslaagde én smakelijke cake was geworden. Echt een heerlijke combinatie.
Deze cake is glutenvrij, vegetarisch, maar niet lactosevrij. Dat komt omdat de chocolade niet lactosevrij/melkvrij is.

voor 1 cake

Ingrediënten:
250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
250 gram (room)boter
250 gram suiker
5 eieren
2 eetlepels (afgestreken) speculaaskruiden
80 gram pure chocolade (ik heb 86% Pure Côte d’Or chocolade gebruikt, dit is niet lactosevrij/melkvrij)

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 50-60 minuten
Verder nog nodig: cakeblik, bakpapier, beslagkom, handmixer, steelpan
Oven voorverwarmen op: 180 graden

Bereiding:
Doe de suiker en de eieren in de beslagkom en meng dat goed doorelkaar met de handmixer.
Het is klaar als het mengsel lichtgeel is geworden.
Voeg nu schep voor schep het bakmeel erdoor.
Maak het af met de handmixer zodat alle meel goed opgenomen is.
Doe nu de speculaaskruiden erbij en meng dat door het deeg.
Smelt de boter in een steelpannetje en als alle boter bijna gesmolten is, draai je het vuur uit en voeg je de chocolade erbij.
Roer de boter zodat de chocolade goed en snel door de boter is opgenomen.
Giet nu langzaam de boter bij het deeg en mix dat met de handmixer goed doorelkaar.
Schep het deeg in het cakebakblik en zet deze in een voorverwarmde oven voor ongeveer 50-60 minuten.
Controleer of de cake gaar is met een cakeprikker of satéstokje.
Komt deze schoon uit de cake, dan is de cake gaar en klaar.
Haal hem uit de oven en laat hem afkoelen.
Bron: Eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Speculaas-chocoladecake

    1. Ja, die proef je goed. Dat komt ook omdat het 86% pure chocolade gebruikt is. Je moet geen volle eetlepels speculaaskruiden gebruiken, maar afgestreken eetlepels. Ik heb het maar erbij gezet.

Laat een antwoord achter aan Renske Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.