Spaghetti met bloemkooksaus leek me een heerlijk recept.
Daarom had ik dit recept gekozen, want wij zijn dol op bloemkool. Het is een zeer gezonde groente.
Alleen tijdens het maken dacht ik dat als we dit nog een keertje gaan eten, de volgende keer gewoon bloemkoolrijst gaan kopen. Want de bloemkool in kleine roosjes snijden is echt heel, heel veel werk. Dat doe ik niet meer. Dat was 1 keer, maar nooit meer.
Dus een tip voor jullie als jullie dit recept willen maken: koop bloemkoolrijst of maal een bloemkool fijn in een keukenmachine.
Als de bloemkool is kleingemaakt dan is de saus snel gemaakt. Binnen 13 minuten is saus klaar. Ondertussen was de spaghetti ook al klaar.
Het is een beetje apart gerecht, maar het smaakte heerlijk. Je hebt een saus en groenten in een. Makkelijker kan het haast niet.
Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, notenvrij, eivrij en is geschikt voor vegetariërs.
voor 4 personen
Ingrediënten:
450 gram glutenvrije spaghetti
scheutje olijfolie
25 gram boter (Wajang en MinusL is lactosevrij)
25 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
versgemalen zwarte peper
Ingrediënten Saus:
350 gram bloemkoolroosjes, fijngehakt (of je koopt een bak bloemkoolrijst)
50 gram glutenvrije bloem
50 gram boter (Wajang en MinusL is lactosevrij)
1-2 knoflookteentjes, geperst of klein gesneden
3 eetlepels versgehakte peterselie
300 ml water + ½ bouillonblokje
300 ml lactosevrije melk
150 gram belegen cheddar, geraspt (plus extra om te serveren)
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
Voorbereidingstijd: afhankelijk of jezelf de bloemkool klein maakt: 20-30 minuten en anders 8 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 15 minuten
Verder nog nodig: hapjespan of braadpan, hoge kookpan voor de spaghetti
Bereiding spaghetti:
Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking.
Voeg wel een scheutje olie bij de spaghetti.
Laat de spaghetti uitlekken na de kooktijd.
Stort de spaghetti terug in de pan en schud er boter en Parmezaanse kaas erdoor.
Breng de spaghetti op smaak met versgemalen zwarte peper.
Zet de pasta afgedekt apart en houd hem warm.
Bereiding bloemkooksaus:
Pak de hapjespan of braadpan.
Smelt de boter en fruit hierin de knoflook en peterselie in 2 minuten.
Voeg de bloemkoolroosjes toe en roer dit door het knoflook/peterseliemengsel.
Leg het deksel op de pan en laat de bloemkool in 8 minuten tijd zacht worden.
Kook ondertussen 300 ml water en los hier het halve bouillonblokje op.
Roer dan de glutenvrije bloem erdoor en voeg in delen de groentebouillon en lactosevrije melk toe.
Roer goed na elke toevoeging om klontjes te voorkomen.
Breng de saus langzaam, al roerend aan de kook en laat hem binden.
Breng de saus op smaak met zout naar smaak en versgemalen zwarte peper.
Roer de geraspte cheddar door de saus.
Laat de kaas smelten, roer af en toe.
Serveren:
Verdeel de spaghetti over de borden en schep de saus op de spaghetti.
Als laatste strooi je er nog wat geraspte cheddar over.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl
Wat apart, een saus van/met bloemkool! Lijkt me heel lekker, ik ga het ook eens maken.