Spaanse rijstpudding

Dit is een overheerlijke pudding. Hij smaakt zoet (uiteraard) en naar limoen en sinaasappel. Ik heb de rozijnen niet door de pudding gedaan, omdat mijn man daar niet zo van houdt. Voor mezelf heb ik gewoon wat op de pudding gestrooid, maar normaal zitten ze in de pudding. Om het toetje helemaal af te maken, zou je er ook nog verse fruitstukjes bij kunnen geven. Ik heb dit recept met geitenmelk gemaakt, maar je kan dit natuurlijk ook gewoon met sojamelk maken. Alleen zou ik dan wel ietsje minder suiker gebruiken. In het recept staat 100 gram suiker, dan zou ik bijvoorbeeld 90 gram gebruiken. Of je bent een echte zoetekauw, dan kan je gewoon 100 gram gebruiken.

Voor de mensen die afvragen waarom ik dit gegeten ondanks dat ik een lactose-intolerantie heb: ik heb bij dit recept Disolact gebruikt.

Tip: voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs (klik) of disolact (klik). Dit recept en kerutabs/disolact zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie. Disolact is trouwens niet geschikt voor mensen die vegetariër of veganist zijn, er zit namelijk gelatine in.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
1½ liter melk
225 gram dessertrijst
100 gram suiker
snufje zout
1 vanillestokje
1 kaneelstokje, in drieën gebroken
schil van 1 limoen, in dunne reepjes
schil van 1 sinaasappel, in dunne reepjes
50 gram rozijnen
eventueel verse vruchten

Voorbereidingstijd: 5-8 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Verder nog nodig: zeef, schaal, grote pan met deksel, plasticfolie

Bereiding:
Doe de melk, suiker, het zout, vanillestokje, kaneelstukjes, de limoenreepjes en de
sinaasappelreepjes in een grote pan en breng het geheel langzaam en roerend aan de kook.
Neem de pan van het vuur en laat de melk, afgedekt 10 minuten trekken.
Zeef de melk boven een schaal en giet het uitgelekte melk terug in de pan.
Snijd het vanillestokje open en haal de vanillezaadjes eruit en voeg dat aan de melk toe.
Zet de pan weer op het vuur en voeg de dessertrijst toe aan de melk.
Breng het geheel al roerend aan de kook, zet dan het vuur laag.
Laat het zo afgedekt voor ongeveer 15-20 minuten zachtjes pruttelen, totdat de rijst gaar is of dikker is geworden (kijk ook even op de verpakking voor de kooktijd van de dessertrijst).
Roer de rozijnen erdoor en neem dan de pan van het vuur en laat de rijstpudding afkoelen.
Schep hem in dessertschaaltjes en zet deze afgedekt met wat plasticfolie in de koelkast.
Serveer de rijstpudding eventueel met wat verse fruitstukjes.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.